Conclusions del 6º Congrés Fusta Constructiva

14 des 2023 | Notícies

El 6è Congrés Fusta Constructiva ha començat desmitificant la idea errònia difosa per demagogs que es cataloguen com a ecologistes que el bosc és intocable, quan la superfície forestal ha augmentat tant a Espanya com a Europa. És necessari talar el bosc per a tenir una gestió forestal eficient. Aquest concepte de gestió forestal eficient ha estat present en tots els blocs d'aquest certamen i consisteix a mantenir i protegir els recursos forestals i ambientals i tota la diversitat dels boscos. La gestió seria fàcil si aquesta es tradueix en beneficis econòmics i si existís suport de les administracions públiques que d'una banda promou i per un altre protegeix i impedeix talar en parcs naturals.

La formació és un hàndicap recurrent. Falta en general, des de la formació professional de fusteria, formació tècnica universitària d'arquitectes, aparelladors, formació social: usuaris de les construccions en fusta - no només per què triar fusta sinó també com utilitzar les construccions en fusta - i les administracions. Se'ns ha fet reflexionar sobre com projectar. On es posa la coma, perquè per als arquitectes, el dimoni està en els detalls. És important pensar en com es construirà, perquè aquest pensament ajuda els arquitectes projectar i a calcular. És necessari projectar en dues escales pensant en el detall perquè l'edifici es formi. Han aparegut nous models de convivència, cooperativisme, però també s'ha posat de manifest en el bloc de construcció que la convivència no és només aplicable a les persones que cohabiten, sinó també aplicable a un barri.

Una altra reflexió que ens ha deixat aquest congrés té a veure amb la salut. Sempre diem que la fusta és sostenible, natural, però les construccions en fusta requereixen tractaments biocides que no sols actuen danyant xilòfags sinó també a les persones. Cada vegada se sol·licita que els productes amb els quals es controlen les plagues siguin més naturals i que se subministrin en dosis més petites.

La biofília – amor a la naturalesa establint un vincle amb la salut ambiental i la salut humana- ens porta a analitzar els espais en els quals habitem, generalment interiors. Un 30% de les construccions són edificis malalts que generen malalties com la lipoatrofia muscular. Atès que passem la major part del nostre temps en ambients tancats, aquests haurien de ser saludables i lliures de components orgànics volàtils.

Amb els sistemes industrialitzats en fusta és més senzill i econòmic realitzar edificis eficients i passius que proporcionin confort, benestar i salut als usuaris. En aquest congrés s'ha posat de manifest que un factor important en l'auge de la fusta és la industrialització de la construcció que es tradueix en un increment de la productivitat en disminuir els terminis de lliurament entre molts altres avantatges aplicables tant a construccions noves com a obres de rehabilitació.

El boom de la construcció en fusta dels últims anys és degut a una major sensibilització de la fusta com a material estructural de construcció, que s'ha vist afavorit gràcies a les noves polítiques de la UE sobre sostenibilitat mediambiental i en la qual la fusta té un gran avantatge: és un material natural que durant tota la seva vida útil és capaç d'emmagatzemar CO₂. Això ha portat a les diferents administracions públiques a la seva indirecta promoció, perquè les construccions en fusta permeten pal·liar la prioritària crisi del canvi climàtic. Aquesta és una bona notícia per a les indústries del sector, que encara competeixen desavantatjosament amb altres materials de construcció més tradicionals. Si aconseguim que les administracions assimilin i incorporin els beneficis que la fusta pot aportar en la indústria de la construcció, la resta de la societat acabarà per apreciar també els beneficis de la construcció sostenible en fusta.

Com a conclusió ha estat plausible que les constructores que actualment aposten per la fusta ho estan fent bé i que s'ha de continuar millorant els actuals estàndards de qualitat. Sempre hi ha una cosa en la qual millorar, sempre es pot millorar i aquest afany de savoir faire ens portarà al 7è Congrés de Fusta Constructiva Aquí podeu consultar algunes de les ponències exposades en el 6è Congrés de Fusta Constructiva:

Albert Admetlla – La importància del detall constructiu

Eduardo Rojas Briales – Disposem de prou fusta en el món per a apostar per la fusta com a matèria primera central a la construcció?

Emma Sebastia – El bosc, un recurs endògen

Jordi Carbó – L’ús de la fusta a l’habitatge social i cooperatiu. Equilibris entre ecologia i economia

Sonia Hernández Montaño – El paper de la salut en la descarbonització del sector de la construcció

Ignasi Caus – Rehabilitacions energètiques d’edificis existents amb murs d’entramat lleuger: Edifici financera Andorra.

Daniel López – Impuls de l’administració a la construcció en fusta a l’habitatge públic

Woodmarkets- El digital en la industria forestal y maderera del suroeste de Europa

Pol Massoni – Aprenentatge de la construcció en fusta

Anna Martín – Les DAPs i l’ACV: eines per a argumentar la sostenibilitat de la fusta en construcció