Pèrgola fotovoltaica a Santa Perpètua de Mogoda

15 mar 2021 | Noticias

Article de Jordi Navarro Soligo, President de l’Àrea de Territori i Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda aposta des de fa anys per la mobilitat sostenible, la transició energètica i la formació dels futurs professionals del sector. Amb aquests tres objectius va néixer el projecte de Pèrgola Fotovoltaica que es construirà a l’aparcament del complex Granja Soldevila.

Les funcions de la pèrgola són, d’una banda donar protecció a les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics, proporcionar aixopluc i ombra als usuaris, i de l’altra, servir de suport a una instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Es tracta d’un projecte multidisciplinar que a més promou la innovació, la construcció sostenible, l’economia circular, la reducció d’emissions en el transport, la producció d’electricitat d’origen renovable i l’educació ambiental.

La fusta com a eix

Des dels inicis, es va pensar en una pèrgola amb estructura de fusta, un material natural, de baix impacte ambiental, totalment reciclable i d’alt valor estètic que s’alinea amb els objectius del projecte, que pretén demostrar la viabilitat de la fusta com a material de construcció sostenible.

El disseny sorgeix de la col·laboració de l’Ajuntament amb l’Escola Industrial de Sabadell, amb una proposta en format de concurs entre l’alumnat del cicle formatiu de grau superior de disseny i moblament. Finalment va ser escollit el projecte Acerifòlia dels alumnes Ferran Moreno i Manel Monllaó.

Amb la col·laboració del Gremi Fusta i Moble de Catalunya i l’Associació Profusta, s’ha revisat i desenvolupat el projecte a nivell constructiu per tal d’adaptar-lo a les exigències tècniques i garantir-ne la viabilitat. La ubicació de la pèrgola s’ha decidit tenint en compte la bona exposició al sol, per tal d’obtenir el màxim rendiment energètic dels mòduls fotovoltaics. L’estructura es realitzarà amb fusta laminada, amb certificat FSC. S’ha conservat la imatge del projecte original, que s’inspira en els plataners de la zona i crea una marquesina com si fossin dos arbres entrellaçats. Les branques neixen directament des de terra i s’inclinen cap al sud buscant la major exposició solar i amb dos vessants sudest i sudoest per crear un relleu estructuralment més estable.

Durant la construcció es tindran en compte criteris d’economia circular per disminuir l’impacte de l’obra, reduir els residus i assegurar el seu reciclatge.

Mobilitat sostenible amb energies renovables

Les estacions de recàrrega es traslladaran fins a la nova ubicació. Aquestes estacions, amb connectors ràpids, semiràpids i lents, donen servei a més de 60 usuaris i serveixen de punt d’aparcament del vehicle elèctric de la cooperativa “Som mobilitat”. L’Ajuntament promociona la mobilitat sostenible i compartida amb la utilització d’aquest vehicle en el desplaçament dels seus treballadors i treballadores i dels veïns i veïnes del municipi.

La instal·lació fotovoltaica de 15,4 kWp del sostre assegura que l’electricitat que subministren els carregadors sigui sostenible.

Un recurs educatiu

Durant el procés constructiu els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà “Instal·lacions elèctriques i automàtiques” de l’Institut Estela Ibèrica podran col·laborar amb els tècnics que realitzaran la instal·lació fotovoltaica i la il·luminació. La tecnologia LED assegura l’eficiència energètica i permet crear diferents tipus d’il·luminació en funció de l’hora del dia, l’estat dels carregadors i la presència humana. A més podran seguir la reubicació de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i realitzar algunes pràctiques amb la facilitat que proporciona la situació de la pèrgola, molt a prop de l’Institut.

D’altra banda, els alumnes de l’Institut Escola Industrial de Sabadell tindran l’oportunitat d’estudiar l’evolució del disseny inicial i seguir la construcció de l’estructura de fusta mitjançant visites d’obra.

Un espai informatiu

Amb la calidesa de la fusta, aquest espai acollidor i alhora singular serà un model pedagògic i explicatiu que l’energia elèctrica es pot produir localment amb una font renovable i que aquesta energia es pot utilitzar per a moure un vehicle elèctric. Està previst difondre el projecte en sessions tècniques adreçades a professionals i mitjans telemàtics per al públic en general.

A l’estructura s’instal·larà un panell informatiu amb les dades actualitzades de producció d’energia renovable i les tones de CO2 estalviades gràcies a la instal·lació fotovoltaica. També s’indicarà quanta energia s’està subministrant als vehicles recarregats a l’estació i altres dades que retornin informació a la ciutadania sobre la importància de les nostres actuacions i dels nostres hàbits per fer possible el canvi cap a un model energètic sostenible.