Ponències Tècniques en la Jornada de Fusta Constructiva d’Avià
07 mayo 2024 | Noticias
En el marc de Firhàbitat es realitzaran tres ponències que posaran en relleu la importància de la fusta en la industria de la construcció i també per a la societat en general.
La primera ponència la farà Ignasi Caus, gerent de Tallfusta, empresa familiar i pionera en solucions estructurals d’edificació prefabricada en fusta. Ignasi ens explicarà un projecte de rehabilitació energètica a l’Edifici Financer d’Andorra el divendres 10 de maig de 2024 a les 15.00 h a la sala Petra Jebens d’Avià.
L’obra que ens presentarà és una rehabilitació energètica d'un edifici de cinc plantes construït fa cinquanta anys amb estructura de formigó. L’Ignasi Caus explicarà com es substituirà la façana existent per una nova façana nova d'entramat lleuger industrialitzat, que permetrà obtenir la certificació passive house de tot l'edifici. L'estructura dels murs d'entramat lleuger està formada per fusta microlaminada Kerto LVL, 26 cm d'aïllament de llana mineral, i acabat exterior amb revestiment de façana Trespa. Els murs també incorporen de fàbrica les finestres i les persianes.
Aquesta obra és un clar exemple d'industrialització a taller ja que els murs porten incorporats tots aquests elements de fàbrica.
La segona ponència, que començarà a les 15.45 hores, a la mateixa sala, corre a càrrec d’en Sergi Sebastia, director comercial i de màrqueting d’Indústries de la Fusta Sebastia.
Sergi Sebastià realitzarà una ponència sobre el Hub Forestal de Catalunya, un edifici de CCTFC. Aquesta obra es tracta d’un edifici ubicat al polígon industrial d'Olius i està construït amb fusta km 0 dels boscos del pi negre del Pallars Sobirà. Es tracta d’una construcció molt valuosa per la seva contribució a la industria de la fusta constructiva. Serveix per valoritzar la fusta del territori, per investigar noves solucions constructives i nous detalls constructius fent servir la fusta de la Catalunya central i, conseqüentment, sostenible perquè la fusta de proximitat contribueix a la reducció de la petjada de carboni.
Aquest projecte ha estat dissenyat per Josep Bunyesc, doctor arquitecte per la UPC i arquitecte independent especialitzat en construcció sostenible en fusta des de 2003 al seu estudi d’arquitectura Bunyesc Arquitectes. També han participat en aquest projecte l’equip tècnic de l'Oficina Tècnica d'Indústries de la Fusta Sebastia.
Les conferències finalitzaran amb la presentació del projecte HOPE portada conjuntament per l’arquitecte Josep Mutge (COAC, Vallès) i Maria Fernàndez (Responsable Comercial, Formació i Serveis del Gremi Fusta i Moble). En aquesta ponència es presentarà el projecte europeu ERASMUS + HOPE. Aquest projecte, que es va clausurar al febrer del 2024 a Trikala (Grècia), posa a l’abast dels tècnics de la construcció els coneixements bàsics per a poder construir en fusta un habitatge modular prefabricat que pugui ser utilitzat en situacions de emergència com ara emergències climàtiques.
Amb aquesta ponència es posarà de manifest com la fusta contribueix amb la societat proporcionant solucions sostenibles i dignificant la qualitat de vida dels possibles usuaris.
Us esperem en aquesta jornada plena d’aprenentatges i descobertes del món de la fusta constructiva a Firhàbitat, Avià.