Paula Boixader, delegada d'EGOIN Catalunya: "L’aposta que està fent l’administració per la construcció amb fusta ajuda molt al creixement del sector"

23 nov 2023 | Entrevistas, Noticias

Paula Boixader és la nova delegada d’EGOIN Catalunya des de Novembre 2022 i compta amb més de 20 anys d’experiència al sector de la construcció amb fusta.

  • Paula, parla’ns una mica de la teva trajectòria professional?

Des de que vaig acabar la carrera d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, en el 2004, he treballat en una empresa constructora, on fèiem obres d’edificació pública i amb construcció tradicional. He estat 15 anys a peu d’obra i en els meus últims 5 anys he estat com a Directora de Contractació, pel que he pogut viure l’obra des de tots els punts de vista d’una constructora, cosa que a dia d’avui m’ajuda molt en el dia a dia de la feina aquí a EGOIN.

  • Com veus actualment el sector de la fusta constructiva?

Doncs, personalment, crec que la fusta constructiva està en un molt bon moment i més a Catalunya, on l’aposta que està fent l’administració per la construcció amb fusta ajuda molt al creixement del sector. El que crec que queda per millorar des de l’administració és el càlcul del cicle de la vida dels projecte en general, per acabar disminuint la petjada i tenir un millor futur per tots plegats.

  • Quins creu que són els reptes de futur del sector?

Aquí a Catalunya, crec que és la inversió que falta en la Silvicultura, juntament amb la formació de la construcció amb fusta, que actualment es escassa en les universitats i els graus. Amb una bona gestió del que és la base de la construcció amb fusta, crec que ajudaria al creixement del sector.

En primer lloc, entendre la ‘filosofia’ del mon de la fusta, que com us deia, jo no l’havia viscut en tota la meva carrera professional, i això, amb l’alt nivell del professorat que estem tenint, crec que ho he assolit i amb nota. Pel que fa a tot el tema acadèmic i mes teòric, també ha sigut molt enriquidor i els coneixements que estic obtenint, els puc posar en pràctica l’endemà mateix. Òbviament no puc deixar d'agrair l’oportunitat que m’ha brindat el curs per conèixer en persona moltíssims ‘mestres’ del món de la fusta. Així que, com pots concloure, estic molt contenta.

  • EGOIN participa com a patrocinador i expositor del Congrés Fusta Constructiva, que celebren el 29 i 30 de novembre al Campus Nord de la UPC. Què pot aportar EGOÍN al Congrés?

EGOIN participa novament en el Congrés perquè es una de les poques empreses que, a dia d’avui, és fabricant dels tres sistemes constructius que hi ha al mercat, CLT, MLE i entramat lleuger, amb fusta del local i amb la meva incorporació aquí a Catalunya no hi podíem faltar.

  • Quines novetats presentarà EGOIN?

Com a novetats en el Congrés podríem dir que és la ‘formalització’ de la delegació de Catalunya i el creixement de la mateixa, en el que molt paulatinament hi estem treballant.

  • Com diries que està creixent la construcció en fusta en Catalunya?

En primer lloc, per l’aposta que està fent l’administració en tots els edificis públics: Escoles, CAP, Comissaries, Centres cívics, Pavellons municipals, Habitatge de protecció oficial... Amb aquest pas, crec que el sector privat, que amb menys força, però ja hi comença a treballar també en grans projectes, crec que estem anant per molt bon camí, però encara ens queda entre tots, treballar-hi mes i millor perquè el camí es i serà dur, i les coses s’han de fer ben fetes en el sector.

  • Presentaries alguna de les obres d’EGOIN als Guardons Anells de la Fusta en la modalitat de disseny i obres arquitectòniques? Per què?

Sense dubte, i en concret en aquells en els que he participat des del principi fins al final, on acabes creant aquell vincle quasi com de família i els resultats flueixen per si sols, des del meu punt de vista, en aquest tipus de projectes els premis acostumen a ser assegurats.

  • Quins criteris de fusta i salut implementa EGOIN en la construcció d’Habitatges?

Ja només el fet de construir en fusta aporta uns beneficis en tot el cicle de la vida de l’edifici, però si entrem a parlar de materials saludables, la fusta és sense dubte un dels materials naturals que ofereix beneficis incalculables per l’esser humà. Què millor que respirar a dins de casa teva com si d’un bosc es tractés?