Els mites que envolten la fusta constructiva

15 dic 2021 | Noticias

La fusta es consolida al nostre país com un dels millors materials per edificar. A més, amb una preocupació creixent pel canvi climàtic i la sostenibilitat i en un sector que fins ara dominaven el totxo, el ferro i el ciment i que suposen el 40% de les emissions de CO2 de la Unió Europea, la fusta ha acabat per posicionar-se com el supermaterial del segle XXI. No obstant, encara hi ha mites que envolten la fusta constructiva dels que és difícil desprendre’s, doncs estan molt consolidats entre la societat. Des del Gremi Fusta i Moble ens animem a desmuntar-los.

  • La fusta és poc resistent al foc. FALS. Al contrari del que sembla de forma aparent, el comportament d'un habitatge de fusta és més resistent i estable que el que s'aconsegueix en construccions realitzades amb materials com el ferro o el formigó. Si, per exemple, parlem del ferro, aquest es deforma a partir dels 450 °C. Arribat a aquest punt, l'estructura col·lapsa i s'enfonsa. Si es tracta de formigó, pot ocórrer que l'estructura es mantingui després d'un incendi, però que sigui del tot inservible i exigeixi el seu enderrocament. És important ressaltar que en la construcció amb fusta s’utilitzen revestiments i aïllants que contribueixen a retardar l'acció del foc. A més, els danys ocasionats pel foc sobre l'estructura de fusta sempre seran menors des del punt de vista de reparació, ja que acostuma a ser suficient amb la reposició de la zona afectada sense necessitat d'actuar sobre altres zones o recórrer a l'enderrocament.

  • Les cases de fusta duren poc. FALS. Sobre la fusta, com a element natural, actuen una sèrie de factors de risc també naturals: Sòl, humitat, aigua, insectes, fongs... No obstant, un correcte tractament i protecció inicial, seguit d’un adequat manteniment, reduiran el risc de deteriorament a un nivell pròxim a zero.

  • El preu de manteniment és molt alt. FALS. El preu mitjà del manteniment serà substancialment inferior al requerit per altres materials de construcció, tant des d'un punt de vista de temps com de facilitat d'aplicació i costos. Per tant, si analitzem el manteniment des de la perspectiva de la rendibilitat, els realitzats sobre construccions de fusta solen ser més avantatjosos.

  • Les cases de fusta són molt caloroses. FALS. Un dels grans avantatges de les cases de fusta és el seu alt nivell d'aïllament tèrmic i acústic. És cert que en climes de baixes temperatures les cases són càlides, però també és cert que en les zones més caloroses d'Amèrica del Nord també s'habita en cases de fusta. Per tant, la casa es mantindrà a la temperatura que es generi dins, independentment de les condicions externes.

  • La fusta no és un material sostenible. FALS. Tot i que no és l’únic material constructiu sostenible, sí és el més respectuós i sostenible. Si bé els seus detractors argumenten en contra seva que es talen molts arbres i això atempta contra els boscos i per consegüent contra la qualitat de l'aire, la realitat és que no hi ha sistema constructiu més respectuós amb el medi ambient que la construcció amb fusta. Les empreses que es dediquen a la construcció en fusta utilitzen en les seves obres fusta certificada mediambientalment, això significa que s'han replantat arbres on s'han tallat i es respecta la sostenibilitat dels boscos.

En resum, la fusta és totalment natural, reciclable, reutilitzable, no genera residus perjudicials pel planeta i de forma natural no provoca emissions de CO2. El material natural més tecnològic que existeix.