Jornades de Fusta Constructiva: Fusta i Salut

02 mar 2023 | Notícies

El dissabte 18 de febrer a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible es va parlar de construcció sostenible i saludable i vam participar perquè la fusta és el material de construcció que més acompleix els requisits fixats per Europa en matèria de sostenibilitat. Dins d'aquesta jornada, en la qual el Gremi Fusta i Moble va col·laborar amb les FECS, el CATEB i el COAC en l'organització, volem destacar les ponències que vam proposar des del comité fusta constructiva:

Miquel Vilaró, Arquitecte Tècnic i Enginyer de l’edificació. Consultor de Construcció Sostenible a DIOB, especialitzat en Arquitectura Bioclimática (Universitat NTNU, Noruega) Climate and Built from Desing Project va obrir les conferències sobre Fusta i Sostenibilitat amb la ponència La Fusta, una moda o una necessitat?

Miquel Vilaró va subratllar la necessitat de construir en fusta però també de vigilar els tòxics que tenim a l’interior de casa nostra o a l’interior del nostre despatx on passem el 90% del nostre temps.

Va continuar Andreas Garraux Arquitecto suizo en Renggli AG (construcción en madera) que va realitzar una breu i senzilla explicació tècnica sobre com podem mesurar l’aplicació de diferents tipus d’aïllaments per tal d’evitar les barreres de vapor d’aigua i els punts de condensació.

Posteriorment, Ester Comas de COMA ARQUITECTURA va explicar diferents tipus de climatització com ara sistemes de generació renovables, geotèrmia o la climatització més utilitzada actualment en obra nova, l’aerotèrmia.

La serie de intervencions sobre construcció sostenible i saludable la va tancar Victoria Merchant, ex-alumna del Curs de Fusta Constructiva especialitzada en BioConstrucció es va centra en com els factors externs I interns de l’edifici incideixen en la salut humana.

Finalment, en una taula rodona es van presentar les conclusions comuns de les ponències i es va respondre a les preguntes del públic.

Al llarg de la jornada també es van parlar d’altres materials de construcció així com de sanejament on, en representació de Saneseco, va fer una presencia Josep Mutge, Arquitecte (ETSAB 2012) i corresponsal en Mollet del COAC des de 2016. Josep va parlar sobre sanejament en sec presentant una nova proposta de tractament d’aigües residuals que representa un estalvi de 50.000 litres d’aigua / any per habitatge. Per més informació sobre aquest sistema de sanejament podeu contactar amb Laura Halminen, e-mail: info@saneseco.es

Aquí pots veure algunes de les presentacions de la jornada:

Miquel Vilaró

Josep Mutge