El Llibre de Passanties dels Mestres Fusters, a l’exposició “Toquem Fusta” gràcies a la cessió del Gremi Fusta i Moble

16 nov 2022 | Noticias

El Gremi Fusta i Moble ha cedit 6 làmines restaurades del Llibre de Passanties per a l’exposició “Toquem Fusta”, que es pot visitar fins el dia 23 de gener al Disseny Hub Barcelona. Les sis làmines s’exposen juntament amb un vídeo que permet visualitzar-les totes.

La restauració de l’obra, a punt de completar-se

La restauració del Llibre de Passanties es va iniciar l’any 2015 i es completarà a finals d’aquest 2022. Ha consistit en la neteja, desinfecció, conservació i relligat de totes les làmines i la coberta. En el projecte han col·laborat tant el Gremi Fusta i Moble com la Confraria de Mestres Fusters, amb l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La intervenció s’ha realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que al llarg d’aquests anys l’ha conservat a la seva seu.

L’obra ostenta un gran valor patrimonial, històric, cultural i artístic per a Barcelona i Catalunya en general ja recull els dibuixos originals de les proves de mestria, és a dir, els exàmens per accedir a mestre fuster. Daten des de 1778 fins a la meitat del segle XIX. És una obra cabdal i inèdita de la Barcelona dels segles XVIII i XIX ja que aporta informació valuosa sobre totes les branques del treball dels fusters: arquitectura i construcció, maquinària, mobiliari, armes, rellotges, així com geometria.

El relligat final del Llibre es farà el gener del 2023 i serà llavors quan el Gremi i la Confraria estudiaran la seva destinació final, per tal de posar a disposició del públic la contemplació i estudi d’aquesta valuosa obra.