Així va ser la primera Jornada del Congrés Fusta Constructiva
25 oct 2021 | Notícies
La jornada d’inauguració del Congrés va ser molt profitosa i també pràctica. La primera ponència va córrer a càrrec de l'arquitecte Toni Solanas, que va parlar sobre la percepció que tenim dels espais, la relació que hi ha entre espais i salut i sobre neuroarquitectura.
La segona conferència va anar de la mà de la Laia Haurie, Doctora en Ciències Físiques i Catedràtica del Departament de Tecnologia de l’Arquitectura de la UPC i membre del comitè científic del Congrés, i un grup d’estudiants. El tema principal era el projecte HybridTim, projecte europeu que té com a objectius cooperar estratègicament per la innovació i intercanvi de bones pràctiques per a poder cobrir la futura demanda a l’educació superior, incloent conceptes d’innovació i sostenibilitat. En aquest projecte, a més, ha participat el Gremi Fusta i Moble de forma molt activa.
Seguretat en la fusta constructiva
El tercer tema del que es va parlar a la jornada inaugural va ser el de la seguretat en la construcció en fusta, en concret sobre el paper de les asseguradores. Faust Pagès i Isus, gestor de grans comptes d’Arç Cooperativa, va detallar quins productes asseguradors ofereix el mercat i quines cobertures concretes necessita cada agent que participa en la construcció d’un edifici de fusta.
Fabra i Coats
L’arquitecte David Espuña va explicar el projecte de rehabilitació del Complex Fabra i Coats en el que col·labora amb el despatx d’arquitectura Roldan Berengue, primera operació de recuperació del patrimoni industrial on s’inclou la creació d’habitatge social.
Taller pràctic
Aquesta primera jornada va comptar també amb una part pràctica que ha estat molt ben valorada pels assistents al Congrés. L’Oliver Style i la Bega Clavero, de Praxis Resilient Buildings, enginyeria amb seu a Barcelona. van ser els encarregats de conduir el taller pràctic sobre l’Hermeticitat a l’aire i control de vapor, que va exemplificar per què construir hermètic i cuidar el disseny higrotèrmic és fonamental per evitar patologies derivades de la humitat i, alhora, menys manteniment.
El paper dels promotors en la fusta constructiva
José Antonio González, CEO d’Arquima, va liderar el col·loqui sobre el paper dels promotors a la construcció en fusta, on van participar també l’arquitecte Manel Caselles, del despatx d’arquitectura 2260mm, Roberto Ruedas, Director tècnic de Glenwell Group, i Carles Mas Viñolas, de la direcció d’operacions de l’Incasòl. Allà es va debatre sobre la situació actual del sector des del punt de vista d’una promotora pública d’habitatge, d’una promotora privada, d’una empresa constructora i d’un arquitecte.