Les primeres Jornades Fusta Constructiva de 2022, amb els millors professionals

03 feb 2022 | Notícies

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic acollirà el pròxim 18 de febrer, durant tot el dia, la primera de les Jornades Fusta Constructiva de 2022, que comptaran amb la participació de professionals del món de la fusta de gran renom a Catalunya i la resta de l’estat.

Josep Bunyesc inaugurarà la Jornada Tècnica de Fusta Constructiva conjuntament amb representants del Gremi i de VIC Fires. Bunyesc, que gaudeix d’un excel·lent prestigi dins del sector de la construcció en Fusta, ens parlarà de com construir amb fusta edificis d’energia positiva com a forma de facilitar la transició energètica (9:30 hores).

En unes jornades dedicades a la fusta constructiva, no pot faltar, és clar, una xerrada sobre el projecte Pantex, sobre innovació i reciclatge, previst a partir de les 10 hores.

La formació, és un tema al que el Gremi destina gran part dels seus recursos, tindrà també un espai rellevant a la jornada. Precisament, la Dra. Laia Haurie parlarà (10.30 hores) sobre dos projectes amb els que el Gremi ha col·laborat: Hybridtim i KnoWood, en primer lloc, i continuarà després de la pausa amb els detalls del projecte europeu SAVASCO, que té com a objectiu estructurar el sector de la construcció, innovar i presentar noves tendències ecoeficienst basades en l’aprofitament de tiges de blat de moro i gira-sol. Establert al territori transpirinenc, hauria de contribuir a reduir l’impacte ambiental del sector de la construcció.

Un altre projecte en el que portem dos anys treballant des del Gremi és Ecowood, sobre economia circular. Quim Zaldo explicarà (12 hores) objectius i resultats obtinguts.

Des del IES Josep Brugulat presenten (12.30 hores) la recerca basada en l’experiència de deu anys del departament de fusta de l’Institut ubicat a Banyoles en l’ús de carboni en la fabricació de bicicletes de fusta de freixe, barrejant aquests dos productes per tal d’aconseguir resistència i reducció de pes. L’assaig es realitza sobre un seguit de peces de fusta laminades, unes naturals i altres amb una làmina de fibra de carboni en el seu interior per avaluar la variació de la capacitat resistent entre les dues variants.

Després de la pausa per dinar, tindrà lloc (15.00 hores) el muntatge del Pont Arquato, dissenyat per Leonardo da Vinci i reconstruït per iniciativa del Gremi Fusta i Moble per mostrar a la societat qualitats de la fusta com ara la flexibilitat, lleugeresa, resistència, sostenibilitat i el fet de ser un material que permet la ràpida execució de projectes.

S’encarreguen del muntatge del pont els alumnes de l’IES Vil·la Romana i el patrocinen Fustes Sebastia, Tallfusta, SCM, Estudi d’arquitectura M103, Homag i el Gremi Fusta i Moble.

A l’últim Congrés Fusta Constructiva el Taller d’Hermeticitat de l’Oliver Style i la Bega Clavero, de Praxis Resilient Buildings, Va ser tot un èxit! Si et vas quedar sense plaça, ara és la teva oportunitat perquè es repetirà a l’IES St. Miquel Sants de Vic on a continuació podràs participar d’una visita tècnica guiada per Jordi Comas i Anna Pont de l’estudi COMAS-PONT de Vic.

Enfocat a les empreses del sector s’ha preparat un taller sobre digitalització, vital per la supervivència de moltes empreses. Aquest taller estarà impartit per l’Ester Blanco (16.30 hores) i compte amb la participació d’empreses que han estat casos d’èxit com ara Tallfusta o Zania Group.

Finalment, el Carlos Subías de Carinbisa (18.35 hores) parlarà de quelcom vital si volem fusta constructiva amb gran estalvi energètic: la importància d’un bon aïllament i unes bones finestres.

REGISTRE

Inici 6a edició Curs Fusta Constructiva

A les 18 hores donarem inici a la sisena edició del Curs Fusta Constructiva, a càrrec del seu director acadèmic, l’arquitecte Jorge Blasco. Aquesta primera sessió és oberta per tothom i podrà ser seguida telemàticament (cal registre previ si es seguirà online).