“La signatura del conveni entre l’ Agència FPCAT i el Consell de Gremis és un primer pas molt important per aconseguir que la gran majoria de professionals estiguin acreditats i/o titulats”
18 jun 2024 | Entrevistes, Notícies
El President de l’Agència FPCAT de la Generalitat de Catalunya, Fabian Mohedano, i el President del Consell de Gremis de Comerç, Turisme i Serveis de Catalunya, Joan Guillén, van signar el passat 3 de juny un conveni per activar aquest canal d’acreditacions, un dels seus objectius principals és la professionalització dels oficis.
L’Agència FPCAT i el Consell de Gremis han destacat que “els Gremis són peça clau per a poder acreditar els professionals a Catalunya, i el Consell de Gremis, que agrupa els Gremis, esdevé ara un actor cabdal per facilitar la difusió i promoció, i sobretot l’acompanyament de les entitats per a poder activar el servei d’acreditació de competències”.
A Catalunya, hi ha un gran nombre de persones professionals amb coneixements adquirits al llarg de la seva vida a través de l’experiència professional i de la formació no formal, sense disposar d’una acreditació oficial, ja sigui mitjançant un certificat de professionalitat o un títol de formació professional. Ara podran acreditar aquests coneixements i expertesa, i els Gremis seran canal per fer-ho. Com el Gremi Fusta i Moble, que a través del programa Titula't vol incrementar el nombre de professionals del sector amb titulació oficial, a través del reconeixement de la seva experiència laboral o, si és necessari, mitjançant accions formatives.
Parlem amb Josep Formentí, assessor del Gremi Fusta i Moble en matèria d'educació sobre el conveni i Titula't:
- Els Gremis signen un conveni per iniciar l’acreditació de competències dels professionals a Catalunya. Ha marcat Titula’t el camí a seguir?
Seria agosarat dir que hem marcat el camí, el que és clar és que hem estat pioners i potser alguna cosa hem mogut.
La qüestió és que ja fa tres anys vàrem tindre la visió de la necessitat d’aquesta acció i així va néixer TITULA’T, tenim un bagatge en aquest aspecte i, apart de disposar d’un protocol, establert en el document “Dossier de la persona usuària de TITULA’T”, disponible al web del Gremi de Fusta, tenim la experiència d’aquests tres anys, havent conegut els pros i els contres que ens ajuden a millorar.
Com no pot ser d’un altre manera, deixem la porta oberta a compartir la nostre experiència amb aquells altres gremis que estiguin interessats.
- Com valora Titula’t des de la seva posada en marxa? A quantes persones s’ha atès?
TITULA’T és una gran eina, una solució per tots els professionals que tenen molts anys d’experiència laboral i no tenen cap document que ho acrediti, aquesta és una realitat que s’ha de capgirar si volem posar en valor la nostre competència professional.
La meva opinió és que no ha estat valorada, ni utilitzada, pel sector com seria d’esperar. Potser és que ens hem avançat al temps i encara no hi ha la cultura, ni la necessitat, de tenir una acreditació o titulació professional.
De totes formes, ja 21 persones s'han apropat a Titula't, de les quals 14 ja ho han resolt. A més, esperem que es faci un increment exponencial després de la signatura del conveni.
Abans parlava de pros i contres, el principal escull que tenim és la poca implicació de les empreses en difondre, facilitar i demanar als seus operaris que acreditin l’experiència professional. És probable que el motiu sigui la por a que, un cop acreditats, puguin demanar més sou, canvi de categoria o senzillament optin per un canvi d’organització.
- Quants professionals del sector de la fusta i el moble no tenen actualment acreditació oficial?
No disposo de les dades del sector fusta i moble, amb dades del Govern d’Espanya globalment només el 46% del personal laboral disposa d’alguna acreditació o titulació que demostri la seva competència professional.
Estem per sota de la mitjana europea i per això, en base al compromís assumit per Espanya envers a la Resolució del Parlament Europeu, de 17 de desembre de 2020, sobre L'educació i la formació professionals per a la competitivitat sostenible, l'equitat social i la resiliència, el Govern d’Espanya a dictat la Llei Orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la Formació professional, la qual inclou l’acreditació de l’experiència professional.
Europa marca el pas, tenim feina a fer i ha de ser un treball d’equip, on tots, professionals, empreses, gremis, sindicats i administració, hem d’empènyer.
- Com valora la signatura d’aquest conveni?
La meva valoració és molt positiva, és un primer pas molt important envers a l’objectiu d’aconseguir que la gran majoria de professionals estiguin acreditats i/o titulats.
Ara cal creure-s’ho, posar fil a l’agulla i com deia, empènyer tots plegats per aconseguir-ho.
Em permeto afegir un suggeriment: actualment qui te la competència per avaluar i acreditar l’experiència professional del personal laboral és l’Agència FPCAT.
A dia d’avui, amb el nombre relativament escàs de professionals que volen acreditar es dona el cas de que no tots poden fer-ho, en algun cas per que l’Agencia no disposa de suficients persones habilitades per fer l’avaluació i acreditació, ja sigui per nombre o per que aquestes no estan habilitades per totes les Qualificacions professionals.
Quan un gran nombre de població laboral, conscienciada per la necessitat d’acreditar-se en base a les directrius europees i del mateix estat espanyol, acudeixi a l’Agencia FPCAT, a no ser que hi hagi un augment de personal habilitat per acreditar, no es podrà donar resposta, en un temps relativament correcte, a la població.
El meu suggeriment és que, prenent com base aquest conveni que ara signem, es gestioni un acord amb l’Agencia FPCAT per tal de que els propis gremis, sempre amb les condicions, seguiment i control de l’Agencia, puguin també assessorar, avaluar i acreditar al personal de les empreses agremiades.
El nostre país és caracteritza pel seny, fem-ho servir.