"La construcció amb fusta és la nostra vocació"

20 jun 2024 | Entrevistes, Notícies

Entrevista a Xavi Guitó, gerent de Macusa

  • 50 anys dedicats al sector de la fusta: com han canviat la manera de treballar al sector des del vostre inici?

En tots aquests anys l’execució de projecte amb fusta estructural ha patit una forta evolució. S’ha passat de construir els projectes íntegrament a l’obra, ajustant in situ cadascun dels elements, a realitzar una fabricació – mecanització íntegre a taller, podent realitzar a continuació tractaments d’impregnació en plantes d’autoclau per tal d’afrontar un muntatge – ensamblatge d’elements a obra, sense necessitat de realitzar mecanitzats en obra. Per aquesta metodologia, la presa de mides en obra pren una importància capital, i és imprescindible un treball d’oficina tècnica en dibuix assistit per eines BIM i realització dels passos a màquina per a la configuració dels CNC.

  • Quines innovacions han estat fonamentals en la vostra trajectòria?

La introducció d’eines de dibuix que permeten la visualització prèvia de tota l’estructura, els encaixos entre elements i superposició d’altres elements constructius com estructura metàl·lica, obra tradicional, instal·lacions, etc., ha estat fonamental per a poder donar una resposta industrialitzada en els projectes d’estructura de fusta. Aquest fet complementat amb controls numèrics d’última generació ens permeten oferir una construcció industrialitzada amb criteris de sostenibilitat. Prova d’aquesta innovació és disposar d’una línia industrialitzada per a la fabricació de panells d’entramat lleuger, amb eines de clava i fresat per CNC.

  • Quin és el secret del vostre èxit?

L’adaptació a les necessitats del sector i una rigurositat en els tots processos industrials, la constant inversió en CNC, juntament amb la professionalització de l’equip humà i productiu ens han permès encapçalar la avantguarda del sector de la fusta estructural a Catalunya.

  • Què és el que més valoren els clients del vostre treball?

Sense dubte que el que més valoren els nostres clients és pel valor afegit que aportem en el producte final dels nostres projectes. L’assessorament actiu per part del nostre departament tècnic, l’alt grau de definició previ a la fabricació i la realització de tractaments a l’autoclau són els principals aspectes que ens caracteritzen dins del sector. Tanmateix, posem a disposició els nostres equips de treball per tal de poder tancar el cercle en el procés de construcció d’estructures de fusta.

  • Què suposa la construcció amb fusta per vosaltres?

És la nostra vocació. Macusa som una empresa d’origen familiar, liderada ja per la tercera generació amb un objectiu molt clar: aportar la màxima d’innovació en el sector de la fusta estructural i les aplicacions industrialitzades en la construcció.

  • Per què apostar per construir amb fusta?

En el context actual de globalització, soc del parer que cadascú ha de fer la seva petita aportació per a aconseguir un entorn més saludable i sostenible. Des de Macusa creiem incondicionalment en la fusta com material de construcció sostenible i amb baixa petja de carboni com alternativa als sistemes de construcció tradicional. Les propietats tèrmiques de la fusta i els seus derivats, contribueixen a edificacions energèticament més sostenibles. Cada vegada són més els dissenys i projectes que consideren la fusta estructural com a element vertebrador d’habitatges no solament unifamiliars, sinó plurifamiliars i edificis públics com biblioteques, escoles, centres de salut, esportius, etc.

  • Com valoreu a les noves generacions del sector? Estan preparats per assumir el relleu generacional?

Ens trobem en un moment de creixement del sector que ha fet ampliar el ventall de l’oferta en aquest àmbit. Valorem molt positivament el fet que cada vegada més iniciatives creguin en la potencialitat de la fusta. Ara bé, les noves generacions han d’articulars-se en base a una formació d’alt grau per tal de poder oferir una responsabilitat constructiva. Tots els projectes que executem a Macusa venen avalats pel segell PEFC que garanteix la procedència sostenible de la fusta i de medi ambient amb la ISO 14001.

  • Quins beneficis ha tingut per vosaltres participar en Construmat?

Aquests tipus d’esdeveniment ens dona l’oportunitat de presentar els nostres productes i projectes d’una manera més personal a clients i al públic en general. Així mateix, el fet d’estar presents en una fira sectorial de referència en el sector de la construcció representa posar a l’abast de tècnics, arquitectes i constructors el potencial que la fusta estructural ofereix a dia d’avui.