Jordi Mitjans, d'arqbag: "La fusta del Pirineu no pot ser més cara que l’acer o els derivats del petroli que provenen de l’altre extrem del planeta"

23 set 2022 | Entrevistes, Notícies

El Gremi Fusta i Moble prepara pel 8 i 9 de novembre, al Museu del Disseny de Barcelona, el V Congrés Fusta Constructiva. Per allà passaran els millors professionals del sector de la fusta constructiva. Un dels ponents que participarà serà Jordi Mitjans. Arquitecte, va fundar Arqbag, un estudi d’arquitectura, l’any 2013. Aquest estudi es va formalitzar com a cooperativa sense ànim de lucre l’any 2017. Des dels inicis ha mantingut un fort vincle amb la recerca aplicada dins la universitat (ETSAV - UPC). Parlem amb ell sobre la situació actual de la fusta constructiva i quin lloc ocupa ara l'habitatge cooperatiu.

  • Quin paper juga l’estètica en la fusta constructiva?

La fusta constructiva va més enllà d’un valor estètic. Representa un valor que activa altres sentits més enllà de la vista. El soroll ambient, l’olor, el tacte i la sensació tèrmica són valors rellevants al moment de generar atmosfera i confort en un espai de fusta. Alguns productes la intenten imitar però únicament des del sentit de la vista, res a veure.

  • Quin és el motiu principal pel qual els usuaris aposten per la fusta constructiva?

Majoritàriament per l’atmosfera multi sensorial que genera i cada cop més pel baix impacte ambiental i l’absorció de CO2 durant la creació del producte. Quan l’usuari pensa amb sostenibilitat directament ho relaciona amb fusta.

Fusta Constructiva a Catalunya

  • La fusta constructiva s’està fent lloc a Catalunya? Quina creu que és la situació actual?

Estem en un moment on s’ha aconseguit generar una forta demanda per part dels usuaris a construir les seves llars amb fusta. Es un resultat de molta feina feta per molts agents durant la última dècada. Ara estem en un moment clau on cap dels agents és pot permetre el luxe de no estar a l’alçada, ni gestors forestals, ni industrials, ni prescriptors ni administracions. La principal amenaça és el cost actual de la fusta. La fusta del Pirineu no pot ser més cara que l’acer o els derivats del petroli que provenen de l’altre extrem del planeta.

  • Habitatge cooperatiu: tenen a les administracions públiques al costat? Aposten per aquest tipus de construccions?

Cada cop més administracions hi estan al costat. En aquest sentit l’Ajuntament de Barcelona ha estat el pioner en posar-se al costat i promoure aquest tipus de model d’habitatge. A més a més, s’ha donat el cas que en la majoria d’aquests tipus d’habitatges que s’han construït a la ciutat han aportat una clara aposta per la fusta constructiva i per la innovació en tecnologies de baix impacte ambiental.

V Congrés Fusta Constructiva

  • Per què creu que és necessari el V Congrés Fusta Constructiva?

En un moment com l’actual de fortes crisis ambientals, socials i energètica és absolutament pertinent realitzar aquest tipus d’iniciatives per compartir mirades i traçar un full de ruta que ens permeti, d’una vegada per totes, generar habitabilitats amb el mínim impacte possible.

  • Què pot aportar vostè com a professional? Una possible mirada sobre noves formes de construir i noves formes de cohabitar.