Joan Casassas, el torner de Taradell: “La fusta sempre és viva i és molt agraïda”

24 maig 2023 | Entrevistes, Notícies

L'artesà taradellenc Joan Casassas serà un dels artistes convidats a les Jornades Fusta Constructiva 2023, que es celebren a Firhàbitat, a Avià, del 2 al 4 de juny. Parlem amb ell sobre la torneria i sobre el futur de l'artesania.

  • Quina responsabilitat continuar amb una empresa fundada l’any 1944… Hi ha relleu?

És un plaer poder gaudir cada dia de passar pel taller i poder fer alguna mostra. Estic orgullós del meu avi que va fundar la torneria l’any 1932, encara que oficialment la data és del 1944. El relleu ha estat el meu pare, jo i el meu fill, que també torneja, encara que no sigui oficialment.

  • Què li aporta més satisfacció: treballar com a torner o la docència com a mestre artesà?

Ara gaudeixo de fer de torner sense pressió econòmica i per això surto amb fires i escoles per poder ensenyar el que sé i puc fer.

  • Quin futur preveu per l’artesania?

El futur no es valora com artesà, avui dia tot va per copiadors, torns revòlver o numèrics, però sempre hi serà l’artesà per ensenyar i construir el que no pot fer la màquina.

  • ¿Què pot aportar la torneria a la societat?

La torneria pot aportar a la societat un valor que al llarg de la vida és història i té un valor que molts no coneixen i pot unir a diverses generacions.

  • Què aporta la fusta a la seva vida?

La fusta sempre és viva i és molt agraïda. Quan acabes una peça que és un tronc i fas una figura, et dona una satisfacció que t’impulsa a no parar. Vaig adquirir uns torns al ferroveller dels anys 1890 i 1920. Ara, el meu fill i jo els estem arreglant perquè funcionin. Van amb pedals. Uneix generacions.

torner.jpeg