Fusta: és tan bona per la salut com diuen?
31 mar 2022 | Notícies
La fusta és un dels materials emprat en la construcció des de fa milers d’anys que és 100% natural. Tot i que en els segles XIX i XX va perdre la seva històrica hegemonia com a material constructiu per excel·lència, el segle XXI l’ha tornat a situar com a protagonista. La pandèmia, que va ressituar la salut com a prioritat, l’ha refermat. Però és la fusta per la salut tan bona com diuen?
-
Evita els canvis sobtats de temperatura i ajuda a mantenir una temperatura constant, ja que la fusta actua com a aïllant tèrmic.
-
Millora en la qualitat de l’aire i menys exposició a la humitat: els productes de fusta en una habitació milloren notablement la qualitat de l’aire interior gràcies a la seva capacitat de regular la humitat, depenent, clar, del tractament que hagin rebut. Si han rebut biocides o compostos orgànics volàtils (compostos químics orgànics la base de les quals és el carboni), seria just el contrari.
-
La capacitat de regular la humitat fa que es redueixi la presència de microbis, el que ajuda també a les vies respiratòries.
-
Reducció de la pressió arterial: un altre estudi, aquest cop japonès, ha demostrat que l’exposició a panells de fusta feia disminuir de forma significativa la pressió arterial, el contrari del que succeeix amb els panells d’acer, que la fan augmentar.
-
Ajuda a baixar el nivell d’estrès: un estudi de La universitat de la Columbia Britànica i FpInnovations conclou que la presència de fusta en interiors redueix la activació del Sistema Nerviós Simpàtic, la reacció del nostre organisme contra l’estrès.
-
Augment de la capacitat cognitiva: segons una enquesta de Saint Gobain, quan una persona es troba en un edifici ecològic augmenta un 61% la seva capacitat cognitiva.
-
Els treballadors d’oficines amb interiors de fusta transmeten sentiments d’energia, innovació i confort.
-
Ambients menys tòxics: les construccions de fusta es tradueixen en ambients de 2 a 5 vegades menys tòxics, segons dades de l’Agència de Protecció Ambiental dels EEUU (EPA).
“De fet, no és només la fusta la que afavoreix la salut, el bosc en conjunt millora molt les bioritmes humans i animals, el que els japonesos anomenen Sirinyoku, està estudiat científicament”, explica Toni Solanas, arquitecte i membre del Grup de treball Salut i Arquitectura del Col·legi d'arquitectes de Catalunya (COAC).
"No hi ha cap material perfecte"
No obstant, matisa l'expert en arquitectura amb fusta i salut, "no seria just parlar només de les coses positives. I és que la fusta té al menys tres inconvenients:
- És un material bon propagador del so, per tant hi pot haver problemes acústics.
- És un mal conductor dels camps electromagnètics, amb la qual cosa pot ser perjudicial per a la salut si no es fa una instal·lació elèctrica biocompatible.
- Algunes fustes tenen algun component químic perjudicial per a la salut d’algunes persones amb SQM (Sensibilitat Química Múltiple)".
"No hi ha cap material perfecte, la fusta tampoc ho és. Això sí, és un dels materials que presenta menys inconvenients de cara a la salut i al medi ambient”, conclou Solanas.