Com està afectant la guerra d'Ucraïna al sector de la fusta?

17 mar 2022 | Notícies

La guerra a Ucraïna manté en alerta a tota la indústria espanyola, que esperen amb cert temor les conseqüències econòmiques del conflicte. El sector de la fusta, que va capejar raonablement bé la dura crisi del Covid, on alguns subsectors inclús van arribar a créixer, s’enfronta ara a un moment decisiu, on el conflicte ucraïnès-rus sumat a la forta pujada del preu dels hidrocarburs amenaça amb passar-li, aquest cop sí, factura.

Si bé sembla que les conseqüències del conflicte no es noten encara massa en escassetat de matèries primeres, sí s’ha fet notar la pujada dels preus d’hidrocarburs i energia. “Ho estem notant molt, especialment en llum i gasoil. En quant a matèries primeres, en el nostre negoci encara no ens ha faltat fusta, però sí notem que hi ha molta por davant la possible falta”, explica l’Alfons Solé, propietari d’Ebenisteria Fusteria i Decoració Solé (SCP) i president del Gremi Fusta i Moble.

Fusta provinent de Rússia

Dues de les empreses certificadores més importants, PEFC (Programa pel Reconeixement de Certificació Forestal) i FSC (Forest Stewardship Council), ja han anunciat que la fusta de Rússia i Bielorússia és considerada fusta de conflicte i, per tant, no es podrà utilitzar en productes certificats amb els seus segells.

No obstant, “la fusta que ve de Rússia a Espanya deu ser d’aproximadament el 10%. I el que arriba aquí d’allà està baixant de preu. Per tant, en aquest sentit no crec que hi hagi problema”, aclareix Lluís Gilabert, de Fustes Gilabert, president de Fustaca (Gremi de Magatzemistes de la Fusta) i vicepresident del Gremi. El problema vindrà, creu, de forma col·lateral. “Viurem una inflació de dos dígits; la gent no està acostumada i serà un desastre. I serà aquí on el sector es vegi afectat. De fet, serà molt pitjor que durant la pandèmia, on el sector es va veure reforçat per dos grans motius: la gent continuava tenint ingressos i, a més, podien estalviar, el que sumat a passar tant temps a casa feia que decidissin fer reformes o comprar mobles per redecorar. Però quan la cosa va malament, es gasta menys i es prioritzen alimentació i subministres, no comprar mobles o construir-se una casa”, afegeix.

Inflació sense creixement

Per Gilabert, que es mostra pessimista davant la situació que està per venir, “la crisi, especialment en el que fa referència al gas, ens afecta de ple. Tenim una gran dependència de la importació. A més, viurem una època d’inflació sense creixement, el que es coneix com a reflació. És el pitjor escenari possible”, lamenta.

En el mateix sentit es pronuncia Alfons Solé. “Una pujada de preus comporta una crisi financera, sobretot perquè el client final no tindrà poder econòmic i es dispararà la diferència entre els sous i l'economia familiar, això es veurà en molts impagats. La repercussió propiciarà el tancament d'empreses i el treball en negre”.

Les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, per tant, es notaran en el sector. Ho creu fermament Alfred Cardona, d’Aplicaciones en Madera i membre de la junta directiva del Gremi. “Tindrà un impacte negatiu. Per una banda, els oligarques russos no podran fer la despesa que feien fins ara, ni aquí ni al seu país, les exportacions baixaran i el preu de la fusta pujarà. Ara bé, ja veurem com queden els boicot al productes russos. Com que Europa depèn del gas rus, es quedaran en molta imatge i poca realitat”, conclou.