La fusta provinent de Rússia i Bielorrússia no es podrà fer servir per elaborar productes amb la certificació FSC y PEFC

16 mar 2022 | Notícies

La dura invasió de Rússia a Ucraïna comença a tenir conseqüències en el sector de la fusta. PEFC (Programa pel Reconeixement de Certificació Forestal) i FSC (Forest Stewardship Council) han anunciat que la fusta de Rússia i Bielorússia és considerada fusta de conflicte i, per tant, no es podrà utilitzar en productes certificats amb els seus segells. Aquesta decisió s’adopta en resposta a la resolució de la ONU del 2 de març de 2022.

Fusta de conflicte

En un comunicat emès la passada setmana, PEFC considera que l’atac del govern rus a Ucraïna està en oposició directa als valors fonamentals de l’organizació. A més, denuncia que a més dels nivells de “dolor i mort indescriptibles i inacceptables a persones innocents, incloses dones i nens, la violència de la invasió russa també té un impacte destructiu immediat i a llarg termini en el medi ambient, en els boscos i en les moltes persones que depenen dels boscos per al seu manteniment”.

Per la seva part, FSC es mostra “profundament preocupat per l'agressiva invasió d'Ucraïna per part de Rússia i es solidaritza amb totes les víctimes d'aquesta violència. Amb ple compromís amb la missió i els estàndards de FSC, i després de fer una anàlisi exhaustiva de l'impacte potencial del retir de la certificació FSC, la Junta Directiva Internacional del FSC ha acordat suspendre tots els certificats comercials a Rússia i Bielorússia i bloquejar tot el proveïment de fusta controlada d'aquests països. Això significa que la fusta i els productes forestals de Rússia i Bielorússia no poden utilitzar-se en productes FSC ni vendre's com a certificats FSC en cap lloc del món mentre continuï el conflicte armat”. A més, recalca que continuarà monitoritzant de prop la situació i que es troba preparat per a prendre mesures addicionals per a protegir la integritat del seu sistema de certificació.

FSC també informa que per a continuar protegint els boscos a Rússia, FSC permetrà als titulars de certificats de gestió forestal a Rússia l'opció de mantenir la seva certificació FSC de gestió forestal, però sense permís per a comerciar o vendre fusta certificada FSC.

Les mesures segueixen a l'adopció de la resolució ‘Agressió contra Ucraïna’ per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2 de març, que condemna en els termes més enèrgics l'agressió de la Federació Russa contra Ucraïna i la participació de Bielorússia.