Visita a la piscina Turó de la Peira amb l'arquitecta Anna Noguera

18 jul 2024 | Notícies

El dijous 11 de juliol els estudiants del Curs Fusta Constructiva van visitar la piscina del poliesportiu Turó de la Peira en una visita tècnica guiada per l’arquitecta Anna Noguera, autora del projecte.

Imagen de WhatsApp 2024-07-11 a las 21.10.27_cf25abaa.jpg

Aquesta obra es va concebre amb l’objectiu fer una regeneració urbana al barri del Turó de la Peira de Barcelona. Aquest barri originàriament era un frondós pinar amb petits torrents, cultius i masies fins la dècada dels cinquanta quan va començar a acollir immigració i, mica en mica, es va transformar en un cúmul d’edificis d’alçada amb poca dotació d’espais verds i absència de vegetació. Per aquesta raó, és especialment important el jardí vertical que recobreix la façana d’un edifici semi - encastat al terreny per salvar el desnivell entre dos carrers.

L’estructura de fusta tractada compleix amb la funció portant i actua com a element que prescindeix, revestiments, fals sostres o ornaments innecessaris i remarca la calidesa de la fusta que ressalta amb la vegetació que l’envolta. És, per tant una construcció sostenible que contribueix a l’absorció del CO2 i per tant, redueix la petjada ecològica urbana. De fet, ha estat el projecte guanyador al novembre de 2022 del Concurs BAQ2022 (Bienal Panamericana d’Arquitectura de Quito) en la categoria d’arquitectura sostenible is sostenibilitat.

La fusta del poliesportiu caracteritzat per la claredat espacial on predomina la fusta certificada d’Egoín mecanitzada a mida per instal·lar-la a l’obra seguint els plànols de muntatge. Aquí, des d’un punt de vista tècnic, era important aconseguir un bon aïllament acústic perquè a més de estar destinat a la pràctica esportiva, és un espai que s’utilitza per fer-hi tot tipus d’esdeveniments.

Imagen de WhatsApp 2024-07-11 a las 21.10.29_39344ca1.jpg

La fusta de la piscina va ser triada per afavorir la lleugeresa i l’adequació de l’ambient, però, és especialment important perquè posa en valor les virtuts d’una fusta convenientment tractada i amb un manteniment adequat actua com a regulador natural de la humitat i no es podreix.

Imagen de WhatsApp 2024-07-11 a las 21.10.29_23a0a414.jpg

Anna Noguera és arquitecta per l’ETSAB des de 1987. Al 1992 va fundar el seu propi estudi des del que desenvolupa nombrosos projectes per l’Administració Pública que inclouen habitatges socials, equipaments esportius i sanitaris, espai públic, paisatgisme. Ha assolit una projecció internacional deriva de la seva col·laboració amb despatxos i instruccions a Praga, Porto Alegre i París entre altres. També col·labora en la formació de professionals i divulgació en exposició i congressos del coneixement fruit de la seva experiència en temàtiques com ara arquitectura, salut, paisatge i urbanisme

Per a més informació sobre el projecte consultar aquest enllaç