“No hauríem de normalitzar que Catalunya tingui una de les taxes de treballadors sense qualificació més altes d’ Europa”
10 gen 2024 | Entrevistes, Notícies
Entrevistem a en Pep Cachazo, fuster que mitjançant el suport ofert perTITULA’T, ha aconseguit l’acreditació de diverses qualificacions professionals.
- Com vas conèixer TITULA’T?
Fa un any vaig prendre la decisió de re-orientar la meva vida professional cap a la formació ocupacional. Malgrat tenir més de 25 anys d’experiència en el món de la fusteria i haver après l’ofici treballant des de ben jove com aprenent, ajudant i oficial (alternant tot això amb els estudis de batxillerat i els estudis universitaris) i en els diversos àmbits del món de la fusta ( començant a una fusteria de poble , passant per la fabricació de mobles i el muntatge d’estructures de fusta com porxos i cobertes), vaig adonar-me que no tenia reconeguda de cap manera els meus coneixements com a fuster i això era un inconvenient molt gran.
Mentre estudiava el Certificat professional de Docència per a la formació professional per a l’ocupació, que m’acreditava com a Docent, vaig descobrir el programa Acredita’t de la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa permet l’acreditació de qualificacions professionals en base a l’experiència laboral. Però la manera com s’havia de fer el procés d’Acreditació no era fàcil d’entendre i ni els orientadors laborals dels Serveis d’Ocupació sabien massa bé com orientar i assessorar sobre les qualificacions que els usuaris havíem de demanar. Afortunadament, cercant on podria exercir com a formador ocupacional, vaig arribar a la pàgina del Gremi i va cridar-me l’atenció el programa TITULA’T. La informació oferta permetia entendre el procés, que es centrava en un àmbit professional i no era una explicació general on jo acabava perdent-me.
Aquí fou on vaig adonar-me que el servei que oferia el Gremi podia ajudar-me en el procés i va ser el moment en que vaig posar-me en contacte amb el gremi i en Josep Formentí.
- Quina és la teva opinió respecte al protocol d’usuari que estableix el Gremi de Fusta i Moble pels usuaris de TITULA’T?
El protocol em va semblar molt útil i aclaridor. Se t’explica de manera molt entenedora què és el TITULA’T, se t’escolta i pregunta de manera que pots tenir clar quines qualificacions has de demanar i de quins àmbits. Cal pensar que la família de la fusta moble i suro té dos àmbits i jo era completament desconeixedor de quines qualificacions podia demanar. Seguir el protocol t’ajuda per després poder iniciar el tràmit oficial i poder-te moure enmig de la documentació que veuràs i que utilitzaràs.
A més, existeix la creença que ACREDITA’T equival a aconseguir de manera directa un títol de FP reglada i no és exactament així. Va ser a la reunió d’assessorament on vaig començar a entendre millor al que m’enfrontava i quin seria el resultat final del procés.
- Et va facilitar el procés de reconeixement de l’experiència professional el fet d’estar tutoritzat des de el Gremi?
Sense cap mena de dubte. Per exemple en el moment d’haver d’omplir els formularis on demanava les QP i les UC relacionades, al haver fet la tutorització, només havia de seguir uns passos que ja havia fet abans. El procés ja el coneixia. La tutorització la veig com un entrenament per a tot el procés posterior i va servir per establir uns objectius que fossin realistes per tal de poder assolir-los.
- En el teu cas, has aconseguit l’acreditació per les Qualificacions/Unitats de competència que et van aconsellar des del Gremi?
Exceptuant una UC aconsellada, he aconseguit l’acreditació de totes les UC que he sol·licitat seguint el consell del Gremi.
- Com valoraries el suport ofert pel Gremi, consideres que hi hauria algun aspecte que es pogués millorar?
Valoro molt positivament el suport del Gremi, especialment el rebut per part d’en Josep Formentí. Sempre que li he fet una consulta ha estat al meu servei i ha estat sempre pendent del meu procés, demanant que el mantingués informat de les diferents passes que anava donant.
Potser recomanaria que aquest servei arribés més als treballadors del món de la fusta.
- Durant el procés d’acreditació a l’Agencia FPCAT, has trobat discrepàncies amb el que et van assessorar al Gremi?
El procés de l’Agència FPCAT no difereix de l’Assessorament. El protagonista del procés és l’usuari en els dos itineraris.
Sí que he de dir que el que se’t demana és que siguis sincer. M’explico: no es tracta d’un tribunal que et jutja. Els assessors et demanen que valoris els teus coneixements sense enganyar-te a tu mateix. Si al respondre als qüestionaris sobre les UC alguna no la saps fer, no passa res. Al final es farà un informe d’assessorament, on s’indica quines UC es recomana avaluar i quines no es recomanen. Però és l’usuari qui decideix. En el meu cas, jo mateix vaig adonar-me que hi havia una UC que pensava que no tenia l’experiència necessària i l’assessor en va trobar una altra, però en el procés d’avaluació van considerar-se demostrades, tot i que l’assessor recomanava no avaluar-les.
- Ens podries dir quines Qualificacions professionals complertes (totes les Unitats de Competència) has acreditat?
Aquestes són les QP complertes que he acreditat
FS_2-059_2 - Instal·lació de mobles FS_2-062_2 - Muntatge de mobles i elements de fusteria FS_2-277_2 - Instal·lació d'elements de fusteria
- En el cas d’haver acreditat alguna Qualificació de forma parcial, ens podries dir quines Unitats de Competència has validat?
En la QP FS_2-058_2 - Mecanització de fusta i derivats he validat
UC_2-0160-11_2 - Preparar màquines i equips de mecanitzat manuals i semiautomàtics de fusteria i moble.
UC_2-0162-11_1 - Mecanitzar fusta i derivats.
- Amb les Qualificacions acreditades, continuaràs amb el procés d’aconseguir Certificats de Professionalitat o Títols de Formació professional?
Sí que ho faré. De fet el procés ACREDITA’T, en un informe final, indica quines titulacions pots aconseguir (tant Certificats Professionals com Titulació de FP) i quins són els itineraris formatius per aconseguir-los.
- En cas de continuar el procés d’aconseguir titulacions, tornaràs a fer servir el suport del Gremi o ho faràs pel teu compte?
Penso que continuaré amb l’ajut del Gremi i segurament hauré de moure’m pel meu compte. Una de les coses que t’indiquen des de l’ Agència els mateixos assessors i avaluadors, és on pots realitzar les formacions que et manquen ja sigui possible en un CIDO o si és necessari en un centre de formació professional reglada. Però estic segur que m’adreçaré de nou al Gremi.
-
Vista la teva experiència, que diries a d’altres companys/es que s’estan plantejant començar a acreditar l’experiència professional? A tots aquells que es plantegen acreditar-se, els encoratjaria a fer-ho i que no dubtin a demanar assessorament al Gremi. A mi m’ha ajudat molt.
-
I a aquells/es que no s’ho plantegen?
Els animaria a informar-se sobre el que implica tenir reconegudes les seves qualificacions professionals. Cal que puguem demostrar la nostra capacitació i competència professional no sols en el nostre entorn proper, sinó també a nivell d’altres països i la realitat és que no hauríem de normalitzar que Catalunya tingui una de les taxes de treballadors sense qualificació més altes d’ Europa. Desafortunadament el sector de la fusta hi està inclòs. Això implica problemes com l’intrusisme professional amb els perjudicis econòmics que comporta.
Avui dia ningú pensa que un mecànic de cotxes no tingui una certa qualificació, però en un fuster o un instal·lador de mobles o un encofrador o un ebenista sembla que no és necessària. I jo penso avui dia que sí que cal estar qualificat i més encara veient com ha canviat aquest ofici.
- Hi ha alguna cosa rellevant que consideres hauries de comentar sobre TITULA’T? Només voldria dir que m’agradaria que existís un TITULA’T o un procés similar en tots els sectors professionals i que funcionessin tan bé com el que posa el Gremi a disposició del treballadors del món de la fusta.