Mites sobre la fusta en la construcció: desmentint idees errònies

26 feb 2025 | Notícies

En el sector de la construcció, la fusta ha estat històricament un material essencial. No obstant això, al llarg del temps han sorgit nombrosos mites que han creat una percepció errònia sobre les seves propietats i aplicacions. Des del Gremi Fusta i Moble ens hem proposat desmentir aquests mites i donar a conèixer els avantatges reals de la fusta en la construcció. En aquest article desmentirem algunes de les creences més comunes, com la seva suposada baixa resistència al foc o la falta de durabilitat.

Mite 1: La fusta no és resistent al foc

Un dels mites més estesos sobre la fusta és que és extremadament inflamable i que no pot competir amb materials com l'acer o el formigó en termes de seguretat contra incendis. Tot i que la fusta és un material combustible, presenta un comportament previsible en cas d'incendi. Quan es crema, forma una capa de carbó superficial que actua com a aïllant tèrmic, protegint l'estructura interna i retardant-ne la combustió. Això li confereix una resistència sorprenent davant del foc, sovint superior a la de l'acer, que es deforma ràpidament amb la calor extrema.

Mite 2: La fusta no és prou duradora

Algunes persones creuen que la fusta es degrada ràpidament i que no és una opció viable per a construccions a llarg termini. Aquesta percepció és incorrecta, ja que la durabilitat de la fusta depèn principalment del seu tractament i manteniment. Amb les tècniques modernes de protecció, com els tractaments amb autoclau i els recobriments protectors, la fusta pot durar segles, tal com es pot veure en edificis històrics que han superat la prova del temps.

Mite 3: La fusta no és prou resistent per a estructures grans

Molta gent creu que la fusta és un material feble i no apte per a edificis de gran alçada. La realitat és que la fusta laminada encreuada (CLT) i altres tecnologies modernes han revolucionat l'arquitectura en fusta, permetent la construcció de gratacels i estructures de gran envergadura amb una resistència estructural comparable o fins i tot superior a la d'altres materials.

Mite 4: L'impacte ambiental de la fusta és negatiu

Hi ha la falsa creença que utilitzar fusta per a la construcció contribueix a la desforestació i perjudica el medi ambient. En realitat, la fusta és un dels materials de construcció més sostenibles quan prové de boscos gestionats de manera responsable. A diferència del formigó o l'acer, la seva producció requereix menys energia i genera menys emissions de CO2. A més, els arbres absorbeixen diòxid de carboni durant el seu creixement, ajudant a mitigar el canvi climàtic.

Mite 5: La fusta és cara i poc econòmica

Un altre mite és que la fusta és un material car i inaccessible per a la construcció. Tot i que el seu cost inicial pot ser superior en alguns casos, els beneficis a llarg termini la converteixen en una opció rendible. La seva capacitat d'aïllament tèrmic redueix el consum energètic, i la seva rapidesa de muntatge disminueix els costos laborals. A més, els avenços en construcció modular en fusta han fet que aquest material sigui una opció cada cop més competitiva.

Conclusions

Els mites sobre la fusta en la construcció sovint es basen en informacions antiquades o desconeixement dels avanços tecnològics en aquest camp. Lluny de ser un material feble o poc durador, la fusta ofereix nombrosos avantatges, des de la seva sostenibilitat fins a la seva resistència estructural i seguretat contra incendis. Amb una gestió adequada, pot ser una solució eficient i sostenible per a l'arquitectura moderna.