"L’industrial de la fusta actual és un jove dinàmic, obert a les noves tecnologies de disseny"

17 feb 2021 | Entrevistes

Entrevista a Josep Formentí, Assessor tècnic docent a la Direcció General de Formació Professional del Departament d’Educació, un home de Formació Professional amb conviccions fortes com la fusta


Possiblement parlem amb una de les persones que més ha fet per professionalitzar i prestigiar l’ofici de fuster a Catalunya durant les últimes dècades, i, en canvi, fuig del protagonisme i rebutja les presentacions.

Es considera un home de FP. Va estudiar a el que en aquella època era la Oficialia industrial i la Mestria Industrial en Arts gràfiques. Donat que en aquesta disciplina no hi havia a Espanya estudis ni de Peritatge ni d’Enginyeria va entrar al mon laboral.

Recorda que ja com a oficial dedicava, fora de les seves hores de treball, estones per ensenyar l’ofici als aprenents. Així va descobrir la seva vocació: la formació dels futurs professionals.

Per aquells temps treballava al taller de l’Impremta Salesiana i allí va començar la seva trajectòria com a mestre, l’any 1977, impartint l’assignatura de pràctiques als alumnes de primer de FP1.

Donat que quantitat d’idees innovadores, en l’àmbit de la formació professional, bullien dins seu, va opositar per una plaça de professor tècnic al sector públic. Va impartir classes a l’Institut Esteve Terradas des de el 1981 al 2011, durant aquest període no només va fer de professor, sinó que també va assumir diverses responsabilitats de coordinació. La seva darrera etapa, del 2011 fins fa uns mesos, ha estat com Assessor tècnic docent a la Direcció General de Formació Professional del Departament d’Educació.

Ha publicat diversos llibres tècnics de l’àmbit de la reproducció del color i imatge digital per donar suport tant al professorat que imparteix aquestes disciplines com pels professionals que requereixen actualitzar els seus coneixements.

http://www.xtec.cat/~jforment/docent/llibres.htm

Tu deus ser una persona apassionada per la vida, oi?

És clar, la vida és una cosa que sols passa una vegada, cal aprofitar per fer coses que deixin empremta. Al final, quan estiguis a punt d’agafar la barca que et portarà a l’altre riba i miris enrere, la teva felicitat vindrà donada per allò que has fet i deixat pels altres.

Què t’ha dut a ser professionalment on ets?

La vocació, el treball i la voluntat de sentir-me útil.

En quin moment et comences a interessar per la fusta? I... per què?

Una de les famílies professionals de les quals he estat Assessor tècnic docent és la de Fusta i moble. Cada una de les famílies professionals que he tingut al meu càrrec té la seva característica, la de Fusta i moble ha estat especial potser pel record del meu avi patern, que va ser ebenista.

Què és el que més t'agrada de la fusta?

La presència de la natura en el seu tacte, la seva olor, el dibuix de les seves vetes... La noblesa de l’arbre majestuós que deixa fer que la mà de l’esser humà el converteixi en elements útils i bells.

De quina manera la fusta forma part de la teva vida?

La fusta és la nostre vida. No només pel fet mediambiental de la funció dels boscos, sinó que sempre ens acompanya: el meu primer llapis, la meva primera joguina... miro al voltant meu i sempre hi ha fusta.

En què et fa pensar la fusta? Què sents quan toques fusta?

Quan necessito evadir-me i retrobar-me m’assento en un racó de bosc i, a l’ombra dels arbres, sentint sols el passeig del vent entre les seves fulles, torno a omplir-me.

Fins i tot mirant al terra, observant les fulles caigudes amb la seva disposició “harmònicament desordenada”, trobes l’equilibri i la pau.

Tocar fusta em dona pau i em transporta a aquests sentiments que acabo de relatar. La dita popular, quan es vol desitjar que tot vagi bé ja diu “toca fusta”.

La fusteria és una professió amb molta història, però també amb molt futur: què podem fer per que els joves apostin per l’estudi de la fusta i el moble?

Primer de tot hem d’esborrar de l’imaginari popular la figura del fuster. L’actual fuster no és un senyor vellet, amb una bata marró plena de polsim de fusta, amb un llapis a l’orella, un o dos dits menys i que fa servir el xerrac i el ribot com a eines de treball. L’industrial de la fusta actual és un jove dinàmic, obert a les noves tecnologies de disseny CAD i que utilitza principalment la tecnologia CNC.

Pla Estratègic de Formació Professional Fusteria: anem pel bon camí?

Aquest ha estat el segon curs d’aplicació del Pla estratègic de la fusta. El Pla estratègic va néixer amb dos grans objectius generals: dotar al sector de personal competent en les tecnologies actuals i despertar vocacions entre els joves pel que fa al sector fusta i moble.

En aquest temps hem aconseguit involucrar als centres de formació per tal de que canviïn la imatge del que es fa als tallers de fusteria, el professorat ha respost a l’actualització tecnològica, s’han fet accions des dels centres per la difusió de la família professional entre els futurs estudiants i el resultat de tot això ha donat com a fruit l’increment, any rere any, del nombre d’alumnat matriculat a cicles formatius de la família professional Fusta i moble.

Anem pel bon camí?

Penso que sí, però ens falta recorregut. Ens està costant trobar el compromís d’empreses proveïdores i productores. El treball que s’està fent amb el Pla estratègic és pel sector fusta, TOT el sector fusta, i no sols per les escoles de fusta. Com deia anteriorment, els centres de formació són els proveïdors del personal qualificat a les empreses, per això l’empresa ha de manifestar com vol que sigui aquesta formació, ha de comunicar amb els centres de formació de la seva àrea d’influència per consensuar aquesta formació. Moltes empreses participen en la Formació Professional Dual acollint estudiants-treballadors, però hem d’anar més enllà.

Els centres de formació no sols són proveïdors de noves incorporacions de personal, també han d’esdevindre centres de reciclatge i formació per l’actual personal. En el marc del Pla estratègic hem començat a posar les primeres peces del que ha de ser el Centre Tecnològic de la Fusta. Ubicat a les instal·lacions de l’Institut Escola del Treball de Barcelona, el projecte comporta la col·laboració, d’empreses proveïdores i productores, en la creació d’un centre tecnològic amb equipaments i productes d'avantguarda, obert al sector fusta, per tal de dotar al sector de professionals amb les competències professionals requerides. El Centre Tecnològic de la Fusta estarà a disposició d'empreses, tant per promoció dels seus productes i equipaments, com per formació de treballadors propis i/o de clients, i obert a tots els centres de la Família professional de Catalunya.

Des de aquestes línies, animo a empresaris i proveïdors a participar en aquest projecte que ha de ser l’embrió del futur Centre Tecnològic de la Fusta de Catalunya.

En l’objectiu de donar rellevància al nostre sector tots tenim coses a aportar.

Descarrega l'Anuari 2021