Ione Ruete, directora de Barcelona Building Construmat: “El sector de la construcció ha d'apostar per la innovació, les noves tecnologies i la sostenibilitat com a pilars de la seva activitat

08 feb 2021 | Entrevistes

Ione Ruete, arquitecta amb EMBA per ESADE, és actualment i des de fa més de 5 anys, directora de Barcelona Building Construmat, projecte que ha aconseguit posicionar com un dels esdeveniments més innovadors del sector de l'edificació, aconseguint ser una plataforma referent que dóna cobertura total a la cadena de valor de la construcció. A més, és una apassionada de la Transformació Digital com a motor de canvi necessari i evolució del disseny i la construcció, per a aconseguir un sector més sostenible, més eficient, més productiu i segur. Parlem amb ella sobre Construmat, sobre fusta i sobre el futur de la construcció sostenible.

L'any passat BBConstrumat va celebrar el seu 40 aniversari. Com valora l'evolució de BBConstrumat? Han notat la caiguda del sector de la construcció? Es deu aquesta caiguda a la crisi del 2008?

La passada edició de BBConstrumat va ser la de major creixement en els últims anys amb un 34% més d'empreses expositores que a 2017 arribant als 422 expositors i a les 1.000 marques representades, i superant les 54.000 visites de professionals amb elevat poder de decisió i compra. Van ser uns resultats que ens impulsen a continuar treballant en la nova proposta de valor del saló que vam posar en marxa en 2017 en la qual vam donar especial protagonisme a la innovació i les noves tecnologies com a motor de canvi per a aconseguir evolucionar cap a un sector més respectuós amb el medi ambient, més sostenible i eficient, que respongui a la nova situació creada per l'emergència climàtica.

Un esdeveniment firal és reflex de la situació que viu el sector al qual està vinculat. I BBConstrumat ha estat testimoni i protagonista alhora de l'etapa de creixement i de caiguda del sector de la construcció. A 2007, BBConstrumat va viure l'edició més gran de tota la seva història… Des de llavors, hem estat al costat de les empreses del sector per a ajudar-les i acompanyar-les en els moments més complicats, ajustant o dissenyant el nostre projecte segons les necessitats de les empreses i els professionals. Hem après de cada edició i hem continuat dissenyant les següents edicions en funció dels interessos de les empreses del nostre sector amb el principal objectiu de ser una eina útil i atractiva. Ara mateix, tant el nostre sector com l'economia en general viuen un moment delicat i, justament, per aquest motiu, BBConstrumat és més necessari que mai com a plataforma sectorial i palanca de canvi que contribuirà a la recuperació i a la millora de les perspectives de futur.

Segons dades recents, la construcció ha caigut a Espanya (52%) el doble que la mitjana europea durant el període de confinament. Remuntarem? Com creu que serà l'evolució del sector de la construcció en els pròxims 5 anys?

Quan semblava que, en els últims anys, el sector estava començant a emetre senyals d'una moderada i sostinguda recuperació, hem patit l'arribada de la crisi sanitària del coronavirus, que ha posat de manifest que la construcció és un sector essencial per a la nostra economia. Després de la finalització de l'estat d'alarma, l'activitat constructora ha tornat a les nostres ciutats, la qual cosa és molt bona notícia. No obstant això, la incertesa que envolta a l'evolució de la pandèmia hauria de fer que ens plantegéssim no sols el futur, sinó el present més immediat amb una certa prudència. El sector ha d'apostar, de manera decidida, per la innovació, les noves tecnologies i la sostenibilitat com a pilars de la seva activitat. De fet, el confinament ha propiciat que la digitalització de molts processos s'hagi accelerat. En aquest sentit, cal destacar la importància d'una cita com la nostra com a punt de trobada i diàleg sectorial sobre els reptes que planteja aquest nou escenari. Punt de trobada presencial però també virtual i sostingut en el temps, ja que estem treballant per a dissenyar un esdeveniment híbrid amb l'objectiu de consolidar una comunitat virtual durant tot l'any.

Quins reptes assumeix BBConstrumat per a l'edició de 2021?

Com comentava anteriorment, BBConstrumat té l'objectiu de ser una eina útil per a totes les empreses del sector. En aquest sentit, continuarem apostant per la innovació, les noves tecnologies i la sostenibilitat com a eixos temàtics del saló perquè creiem que són els vectors de creixement del sector. I continuarem avançant tendències per a afrontar el present i el futur amb plenes garanties. Així, en aquesta edició, hem llançat una nova proposta, TechEstate, per a donar entrada al creixent segment de startups del sector immobiliari, les anomenades PropTech, i de la construcció, les BuildTech. Una nova proposta que ha tingut gran acolliment i en la qual comptem amb Carlos Blanco (Nuclio), Sebastien Carcano (Grup Lar), Sonia Fernández (Kibo), Mónica Fernández Bové (Wedid) o Kike Sarasola (BeMate i RoomMate), entre molts altres que ens han atorgat la seva confiança.

Per què s'ha fixat en la construcció amb fusta?

La fusta és un material de construcció que sempre s'ha utilitzat, però que en els últims anys ha experimentat un gran creixement, fins i tot desplaçant el formigó i l'acer com a material estructural, durador i sostenible. BBConstrumat, com a principal saló del sector, ha d'estar atent a les noves tendències i per aquest motiu l'incorporem a la nostra oferta de continguts.

Per què han triat al Gremi Fusta i Moble de Catalunya com a partner per a tirar endavant un espai dedicat a la fusta constructiva?

El Gremi Fusta i Moble de Catalunya té una història de més de set segles, pel que és el millor acompanyant que podríem tenir per a aquest viatge. El gran knowhow del Gremi contribuirà a donar a conèixer les grans possibilitats de la fusta.

Quins avantatges té per a BBConstrumat apostar internacionalment pel sector de la fusta?

La fusta en la construcció porta molts anys utilitzant-se a tot el món, especialment als Estats Units, el Canadà o als països nòrdics. A Espanya, el seu ús ha estat menor, si bé en els últims anys, donat el creixent interès per la sostenibilitat, aquesta tendència està canviant i estan proliferant les promocions fetes exclusivament en fusta. Conèixer com s'està aplicant aquest material en projectes internacionals serà molt interessant i enriquidor per als visitants i expositors de la pròxima edició de BBConstrumat.

Quin futur li augura a la construcció amb fusta? La preocupació pel canvi climàtic i el creixent interès per la sostenibilitat ha fet que la fusta constructiva torni per a quedar-se?

Crec que la construcció en fusta mai ha marxat, però és cert que tenia un pes gairebé irrellevant. El seu menor preu, la seva gran capacitat d'aïllament - el vidre, per exemple, condueix la calor 23 vegades més ràpid que la fusta -, la seva petjada de carboni negativa – si és d'origen responsable, és l'únic material de construcció renovable disponible que elimina el CO₂ de l'atmosfera - , la seva gran durabilitat i robustesa estructural – hi ha estudis que indiquen que la fusta estructural té una relació resistència/pes un 20% superior que l'acer i entre 4 i 5 vegades major que el ciment no reforçat en compressió - i la seva calidesa, entre molts altres atributs, fan de la fusta un material de construcció amb un gran futur aquí i a tot el món. La seva versatilitat, podent-se usar en construcció residencial, comercial i industrial, ofereix moltes possibilitats. La fusta ha vingut per a quedar-se i per a convertir-se en un material fonamental en la construcció de l'avui i del demà.

Descarrega l'Anuari 2021