Finalitza la restauració del Llibre de Passanties dels Mestres Fusters (1778)

29 mar 2023 | Notícies

Ens plau comunicar que aquest mes de març de 2023 ha finalitzat la restauració del Llibre de Passanties de la Confraria de Mestres Fusters de Barcelona (1778).

En 4 fases al llarg dels darrers anys, la restauració ha consistit en la neteja, desinfecció i conservació de l’obra, làmines i cobertes.

En el projecte han col·laborat el Gremi Fusta i Moble i la Confraria de Mestres Fusters, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també de Confrares i socis que a títol personal han col·laborat per a fer realitat aquest projecte llargament desitjat per la nostra entitat.

WhatsApp Image 2023-03-29 at 11.23.53 (3).jpeg

La restauració s’ha portat a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, on els seus professionals han permès recuperar l’obra per a les futures generacions. El dia 28 de març hem pogut veure in situ el resultat del treball de restauració, on la seva directora, Mireia Mestre i la Carme Balliu, Coordinadora d’especialitat, document, obra sobre paper i fotografia, ens han explicat el procés en detall i ens acompanyat en una visita pel Centre. Els agraïm la seva acollida i entusiasme pel treball realitzat, la seva professionalitat i la custòdia de l’obra fins que tinguem una ubicació final. Estem molt agraïts també als tècnics que han realitzat el treball durant tot el procés.

WhatsApp Image 2023-03-29 at 11.23.53 (2).jpeg

Per acabar, el nostre agraïment també a les empreses i persones que han fet aportacions al llarg dels anys: Arquetypo Realitzacions, S.A., Frapont, S.A., Grupo Alvic, Wieden Simó, S.L., Joan Vallvé Benach, Fustes Gilabert, S.A., Fusteria, Ebenisteria i Decoració Solé, S.C.P., MECAKIM - DECUSTIK, S.L, Vive la Madera, Toni Muns, Tecnifusta, Maderclass, Manipulats de Fusta, Tallfusta, S.L., Tapiman, S.L, Albert Borrell Casamitjana, Jordi Bárzano Rodríguez, Lluís Solà Piniella, Josep Serrahima Sant, i Ramon Mir Pipió.

Volem fer menció especial a la Mònica Piera, Directora de l’Associació per a l’Estudi del Moble, que ens ha assessorat des de l’inici de la recuperació de l’obra i en diverses exposicions que s’han anat fent d’algunes de les làmines.

Aquesta és una obra única i molt valuosa, ja que recull els dibuixos originals de les proves de mestria, és a dir, els exàmens per accedir a mestre fuster. Daten des de 1778 fins a la meitat del segle XIX. És una obra cabdal i inèdita de la Barcelona dels segles XVIII i XIX ja que aporta informació valuosa sobre totes les branques del treball dels fusters: arquitectura i construcció, maquinària, mobiliari, armes, rellotges, així com geometria.

Comença ara una nova etapa, que ha de permetre trobar la millor ubicació final de la peça i posar-la a disposició d’estudiosos, experts i dels socis i Confrares interessats en la contemplació d’aquesta obra tan important per la nostra història.

Amb la col·laboració de.png