El futur de la fusta constructiva ja és aquí i el coneixerem al IV Congrés Fusta Constructiva
15 oct 2021 | Notícies
La construcció amb fusta ha agafat en els últims anys velocitat de creuer. L’arribada de la pandèmia ha reordenat les prioritats de les persones situant la salut al capdavant. A més, el confinament ha fet que les persones s’adonessin de la importància de viure en habitatges saludables, amb espais oberts o exteriors, llum natural o una bona ventilació. Probablement això hagi estat determinant per identificar les necessitats de les noves construccions, les que ens acompanyaran en los pròximes dècades.
Salut i habitatge
De salut i habitatge i de la relació de la salut amb els espais ens parlarà al IV Congrés Fusta Constructiva (19 i 20 d’octubre, a EPSEB) l’arquitecte Toni Solanas, que des de fa anys treballa per aproximar l’arquitectura, la sostenibilitat i la salut a través de les seves obres i la docència. De fet, es dedica a divulgar el concepte de sostenibilitat lligat a la salut i a la rehabilitació d’edificis i espais públics. Amb ell parlarem (19 d'octubre, 15.30 hores) també de neuroarquitectura: En quin lloc dels teus records t’has trobar més bé? La matèria té memòria? I respondrem també a una pregunta que segur que a molts ens ronda pel cap: Podríem fer totes les cases de fusta?
Si parlem d’habitatge saludable, ho fem també de fusta. Per parlar-nos de la revolució que està vivint el sector de la fusta, al IV Congrés Fusta Constructiva comptem amb la Genoveva Canals Revilla, enginyera de muntanyes per la UPM i Doctora enginyera per la Universitat de Vigo. A més de 20 anys d’experiència en l’àmbit de la indústria del tauler i de la fusta i el moble, ens explicarà (20 d'octubre, 12.00 hores) per què creu que el sector de la construcció té en el sector de la fusta i el moble un aliat per a convertir-se en una activitat més sostenible.
Visió internacional de la fusta constructiva
Per donar-nos una visió internacional del que s’espera de la fusta constructiva, al Congrés comptarem també amb la Doctora i llicenciada en Ciències Químiques Laia Haurie, membre del Comitè Científic del IV Congrés Fusta Constructiva, i amb els estudiants que van participar al projecte HybridTim, que van viatjar a Viena per generar eines docents per afrontar els nous reptes de la formació en construcció amb fusta(19 d'octubre, 15.50 hores)
Projectes referents en la fusta constructiva
Però també hi haurà temps per veure projectes referents i actuals de construcció amb fusta. Jofre Roca Calaf ens presentarà (20 d'octubre, 12.30 hores) el seu projecte Casa SV, situada al Tibidabo. Coneixerem a fons les estratègies projectuals i els sistemes constructius emprats, així com el procés de selecció i manipulació dels materials incidint especialment en les propietats de la fusta en les diferents fases del procés constructiu.
L’arquitecta Mar Puig de la Bellacasa, de 2260mm arquitectes, mostrarà el pròxim 20 d'octubre, a les 10.30 hores, el camí que des de fa anys reclamem des del Gremi Fusta i Moble: que s’aposti per la fusta en la construcció d’edificis públics. Per això, el Parc de Bombers de Moià, projecte de la Mar Puig, el Manel Casellas, el Pedro García Hernández i el Josep Ferrando, s’ha convertit en un referent pel sector: un edifici de fusta conscient i ordenat. Amb la Mar Puig l’analitzarem a fons.
Un altre referent és l’edifici Fabra i Coats. Aquest complex va ser el primer sorgit de l’associació entre industrials britànics i catalans i ara és el primer en el que en una operació de recuperació del patrimoni industrial, s’ha inclòs la creació d’habitatge social. Per parlar d’aquest projecte comptarem (19 d'octubre, 16.40 hores) amb l’arquitecte David Espuña, col·laborador de l’estudi Roldán Berengué i premi FAD 2021 pel Projecte Habitatges Social i Castellers a Fabra i Coats.
Per conèixer a fons què ens depara la construcció amb fusta de les pròximes dècades, només has d’assistir al IV Congrés Fusta Constructiva. ´
Aquí pots aconseguir la teva entrada.