El Curs Fusta Constructiva encara el final del 2n mòdul

27 abr 2023 | Notícies

En el marc del VII Curs de Fusta Constructiva, els alumnes han realitzat dues sessions en la seu del EPSEB – UPC durant l'última quinzena: El 14 d'abril es va realitzar la primera sessió que va tractar sobre el comportament foc en sistemes constructius de fusta. Aquesta sessió es va complementar amb una visita al laboratori del foc.

L'objectiu d'aquesta sessió impartit per les Doctores Laia Haurie i Maria Pilar Giraldo, consistia en entendre i saber quin és el comportament de la fusta quan se exposa al foc, sent aquesta una de les principals incògnites a l'hora de treballar amb aquest material. També es va parlar dels tipus de combustions que existeixen i com reacciona la fusta davant de cadascuna d'aquestes. Es va abordar la classificació de les diferents espècies de fustes, la normativa, mesures de protecció i presentació de retardants de seguretat contra incendis tant en fustes massisses com fustes tècniques o termo-tractades.

També és important entendre el seu comportament higrotèrmic, matèria que van cobrir les doctores i docents Maria del Pilar Giraldo i Ana Lacasta a la sessió del 21 d'abril de 2023. Van presentar les diferents propietats de la fusta (aïllant tèrmic, millora del confort tèrmic, de la qualitat de l'aire o de la humitat i van aprofundir en com aconseguir amb fusta una major eficiència energètica en tancaments, cobertes i com evitar condensacions en treballar amb fusta i altres materials lignocelulósics.

En el laboratori els alumnes van experimentar amb una caixa realitzada amb diferents materials constructius per a aprendre com és la difusió de calor en cadascun dels materials estudiats a través d'una cambra tomogràfica.

Després d'aquestes sessions en la UPC es va continuar amb la següent sessió – ja a la seu del Gremi Fusta i Moble – amb l'enfocament tecnològic per a projectar en fusta amb BIM REVIT. Aquesta sessió va estar conduïda per Ariadna Grau Linares, docent també de la UPC.

Grau va començar amb un recorregut de la popular tecnologia BIM (Building Information Modeling) i es va endinsar en el programari d'avantguarda REVIT presentant i desenvolupant projectes reals en totes les seves fases. Aquest cap de setmana es realitza la pausa mensual de descans, tornant al curs d'especialització professional de construcció en fusta el dissabte 6 de maig de 2023, data en la qual es continuarà amb matèries de digitalització a càrrec de Rafael Moral del ITeC i Severino Abad.