La construcció amb bambú a Europa: una solució viable amb múltiples avantatges

18 set 2020 | Notícies

Avui, 18 de setembre, es celebra el Dia Mundial del Bambú. Quan parlem de construcció amb un material com el bambú, l'imaginari col·lectiu es trasllada a països de Sud-amèrica, que és on més s'utilitza a aquest efecte. No obstant això, la construcció amb bambú comença a ser una realitat amb moltes possibilitats a Europa. La preocupació pel canvi climàtic i l'aposta ferma per la sostenibilitat ha portat al bambú a tenir una oportunitat única d'estendre's més enllà de les seves fronteres. És, de fet, l'espècie vegetal que més CO2 pot absorbir del planeta, quelcom fonamental si volem frenar una deterioració climàtica cada cop més gran i, a més, ofereix avantatges inassolibles per als materials de construcció convencionals.

BENEFICIS

  • És sostenible i ecològic: cada hectàrea de bambú pot arribar a absorbir nou tones de CO₂ i pot aportar material estructural per a construir nou habitatges.
  • És un material econòmic. Quan es tria la construcció convencional amb formigó enfront de la fusta o el bambú, molts justifiquen l'elecció pel cost econòmic. Tot i així, construir amb bambú és més barat que fer-ho amb formigó.
  • Bon aïllant tèrmic i acústic. A més, genera ambients lliures d'humitat.
  • És resistent i durador. El bambú té una força de tensió que supera en un 20% a l'acer.
  • És un material ràpidament renovable. Mentre que un arbre triga almenys una dècada a poder ser aprofitat, en aquest temps haurem pogut tallar dues vegades canyes de bambú per a ser utilitzades. En tallar les canyes d'una planta de bambú, les noves vares brollaran de la mateixa planta, ja que viuen al voltant de 100 anys.
  • El seu creixement ràpid i la seva recollida controlada i sostenible contribueix, a més, a evitar la desforestació del planeta, a la prevenció d'incendis i a la protecció de la biodiversitat.
  • La seva plantació afavoreix la recuperació d'espais naturals en estat d'abandó.
  • És una gran ajuda per a generar noves fonts d'ocupació en les zones en les quals es conrea.
  • Serveix, també, per a la construcció de tarimes, parquet i, per descomptat, mobles.

8f6675d6e032616b33a2f33de1ea2390-768x512.jpg

Sala de Conferèncias Naman Retreat, projecte de Vo Trong Nghia Architects Fotografia: Hiroyuki Oki

L'Organització Mundial del Bambú (World Bamboo Organization) ha organitzat un esdeveniment online per a celebrar el World Bamboo Day en el qual participaran experts de tot el món. De 18.30 a 19.30 (hora espanyola) participaran els experts espanyols, entre els quals es troba l'arquitecta Greta Tresserra, sòcia fundadora de la consultora catalana Bamboo Hub i que actualment forma part de l'equip tècnic del Gremi Fusta i Moble de Catalunya, que ha centrat el seu treball en el disseny i execució de projectes per al desenvolupament sostenible de les ciutats i territoris.

WhatsApp-Image-2020-09-07-at-10.48.15-AM-1-300x214.jpeg