Pere Linares, soci de House Habitat: “Construir sense fusta de forma energètica és possible, però mai de manera tan sostenible i ecològica”

22 oct 2020 | Entrevistes, Notícies

House Habitat és una empresa catalana de construcció d’habitatges saludables i eficients energèticament. La seva missió és oferir solucions per viure mitjançant diferents tipus de cases, sempre sota el paraigua de l’ecologia. Al capdavant d’aquesta aposta per la construcció sostenible es troba Pere Linares, soci de House Habitat. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB i Master Business Administration (MBA-EADA), des de 2003 està completament implicat en la construcció sostenible, basada en l’ecologia i l’eficiència energètica. I precisament d’això parlem amb ell.

És possible construir de forma energètica sense utilitzar fusta?

Si és possible, però has de fer molts esforços tècnics per poder arribar-hi i mai de manera tant sostenible ni ecològica com ens permeten els sistemes constructius en fusta

¿Què aporta la fusta al món de la construcció?

Aporta molt més del que ens pensem o imaginem, doncs poder dissenyar amb fusta permet desenvolupar noves maneres de treballar que fins ara no ens havíem ni plantejat. Els nous sistemes amb BIM i els CNC permeten arribar a un nivell de detall i perfecció que la prefabricació amb fusta és una realitat i en breu serà una necessitat per tots el sector de la construcció.

A més, la fusta ha permès recuperar un valor perdut en la construcció i és que els professionals que ens dediquem podem tornar a gaudir de la construcció.

I HOUSE HABITAT, quins valors diferencials aporta al sector de la Fusta Constructiva?

Nosaltres sempre hem cercat la salut a les nostres construccions perquè el nostres clients puguin gaudir sense restriccions. Per aconseguir-ho ens basem en la fusta com el principal i únic sistema constructiu, i d’una manera natural aconseguim l´eficiència energètica, perquè amb poc esforç s´arriba a uns nivells d´estalvi energètic molt elevats.

Es pot ser un gran defensor de l’ecologia i després apostar per construir amb formigó i no amb fusta?

Moltes vegades es confonen les paraules Ecologia amb Sostenible. Estan vinculades però no són el mateix. M´explico... Un habitatge por ser molt sostenible a nivell energètic però estar fet amb estructures de formigó, EPS derivats del petroli, etc. Si aquest mateix edifici fos analitzat des del punt de vista de captació de CO2 , de consum energètic primari, etc., podríem dir que té poc de sostenible i menys d´ecològic.

Sembla que les administracions públiques comencen a adonar-se de la importància de potenciar la construcció sostenible. Un bon exemple serà el Mòdul Hàbitat Barcelona, en el que HOUSE HABITAT hi participa. Per què creu que ha de guanyar aquest projecte el concurs de BIT HABITAT al qual s’ha presentat?

Perquè és donar una oportunitat a la humanitat i marcar un camí que hauria de ser exemple a nivell mundial. I Barcelona pot ser l´espurna a on s’emmirallin altres ciutats del món que apostin per la sostenibilitat real i consistent, però sobretot ecològica i de proximitat.

Per què no s’havia fet res semblant abans? Faltava consciència a les administracions públiques, o ganes?

Com tot a la vida, ha d´haver un període de conscienciació de la societat que reclami al polítics uns valors i actuacions segons avança la tecnologia i la informació. Està clar que el canvi climàtic és un fet i s´han de fer canvis sí o sí de forma immediata si volem deixar un planeta digne al nostres fills.

pere_pp.jpg

Construcció ràpida, modular i amb fusta és igual a construcció de curta durada?

La construcció de curta durada és el mateix que dir de mala qualitat i baixa usabilitat.

La construcció en fusta fins fa poc temps estava vinculada a curta durada, però l´aplicació de noves tecnologies i el coneixement dels tècnics de la construcció fan de la fusta un material molt mal·leable i adaptable a sistemes constructius nous i d´alta qualitat.

Quins avantatges té construir amb fusta que no tingui fer-ho amb formigó? La fusta ha vingut sent utilitzada per l'home com a material estructural des de fa milers d'anys. La seva bona resistència, la seva lleugeresa, les seves propietats físiques, el seu comportament a el foc, el seu caràcter de material saludable i de recurs renovable són les principals raons que impulsen a seguir utilitzant-la també ara com a material de construcció.

La fusta és un recurs renovable i inesgotable utilitzant tècniques de gestió adequades.

La fusta ajuda a protegir-nos davant del canvi climàtic ja que absorbeix i fixa CO2 atmosfèric al seu interior.

La seva fabricació no consumeix energia fòssil doncs vé del sol.

Els seus residus no produeixen impactes ambientals negatius.

La fusta es pot reciclar la gran majoria de vegades

Té excel·lents propietats físiques i molt estable estructuralment - gran aïllant tèrmic/acústic, aïllant elèctric ...

La fusta té propietats saludables ja que absorbeix les radiacions electromagnètiques de mòbils, televisors i ordinadors i regula la humitat a l'interior de les cases.

La fusta és un material lleuger i resistent, amb el qual es construeixen cases segures, càlides, confortables i molt acollidores.

La fusta és molt resistent davant el foc.

La fusta és resistent als ambients agressius - salins, corrosius, ..

Permet salvar grans llums de forma molt econòmica amb fusta laminada.

Fomenta el disseny, la innovació, la millora de la productivitat i el gust pel natural.

Gran durabilitat i s´ha demostrat que correctament usada pot durar centenars d'anys.

Permet estalviar energia en totes les fases del procés constructiu. La fabricació d'una biga de fusta consumeix 15 vegades menys energia.

Els boscos d'on procedeix la fusta són fabriques d'oxigen i filtres de gasos que produeixen l'efecte hivernacle i mantenen el cicle de l'aigua, el cicle de carboni i protegeixen el terreny de la escorrentia.

Què ha de tenir un habitatge saludable? Què no? Primer de tot fer un estudi geobiològic per veure les geotàpies de l’espai a on estarà l´habitatge i dissenyar perquè no hi hagin interferències en els lloc de descans

Elements basats amb la Bioconstrucció:

  • L'ús de materials naturals no tòxics.
  • Optimització de la qualitat acústica i lumínica.
  • Investigació concreta del disseny de cada espai o edifici per aconseguir una regularitat natura de la humitat i temperatura dels ambients interiors, assegurant un òptim benestar evitant el ús de màquines de consum en la climatització.
  • Millora de la qualitat del aire interior: renovació d’aire, ionització, limitació de l’aparició de gèrmens i bactèries.
  • Absència de camps contaminants elèctrics, prenent especial atenció a les instal·lacions elèctriques i els conductes metàl·lics.
  • Minimització al ús energètic instal·lant fonts renovables d’energia.

Tipologia de materials i sistemes:

  • Fusta d’origen sostenible (FSC, PEFC, etc.)
  • Aïllaments naturals o reciclats
  • Fusteria de fusta(portes i Finestres)
  • Pintures i lasurslliures de COVS i Formaldeihs
  • Instal·lació elèctrica biocompatible
  • Sistema d’aire amb recuperador d’energia
  • Recollida d’aigües pluvials
  • Depuradores ecològiques
  • Piscines naturals