La gestió forestal, la millor eina de prevenció d'incendis

27 jul 2022 | Notícies

Catalunya pateix el pitjor any d'incendis forestals des del 2012. En el que portem d’any s'han produït més de 460 incendis que han afectat més de 6.500 hectàrees. Tot i que són en la seva majoria obra de piròmans, la onada de calor, la sequera i una deficient gestió forestal que afecta no només a Catalunya, sinó també a la resta d’Espanya, han acabat per complicar la situació.

A Catalunya, més del 65% del territori és superfície forestal, el 43% de propietat privada. La majoria són boscos abandonats, on els arbres creixen de forma descontrolada augmentant de forma notòria el risc d’incendi, com hem pogut veure en els últims incendis que han tingut lloc al territori català. I és que hi ha qui encara exalta el bosc com una cosa sagrada i qui creu que no s’ha de tocar. Què comporta això?

Quants més arbres, més temperatura i menys aigua per repartir. Els arbres estan expandint-se de forma horitzontal, amb arbres cada cop més grans. La temperatura ha pujat un grau i mig en els últims anys i, per tant, els arbres necessiten molta més aigua, el que acaba provocant que hi hagi més sequera.

Les normes rígides que impedeixen una activa gestió forestal i el progressiu abandó rural han convertit el bosc en un polvorí, ja que en tenir més càrrega de combustible en forma de biomassa forestal, la propagació dels incendis és més ràpida i es fan molt complicades les tasques d'extinció, tal com ja va advertir el geògraf i doctor en biologia Martí Boada, soci d’honor del Gremi.

En el recent Congrés Forestal Espanyol, Marc Castellnou, cap del GRAF (Grup de Suport d’Actuacions Forestals), apel·lava a la gestió forestal com a única mesura per a poder gestionar incendis, “l’era de l’extinció s’ha acabat”.

Per tant, s’ha d’invertir en prevenció, en gestió forestal, i no confiar cegament en l’extinció quan abans els incendis s’han pogut evitar.