La Fusta: El pont que uneix tradició i innovació

La Fusta: El pont que uneix tradició i innovació

El PONTE arcuato de Leonardo da Vinci recrea el millor de la fusta constructiva actual.

 

Un dels capítols més destacats de la creativitat de Leonardo da Vinci es refereix a la construcció de ponts. Els seus dissenys semblen respondre a les preguntes de com salvar el màxim de distància amb l'estructura més resistent i el mínim nombre d'elements constructius possible; qüestions fonamentals des del punt de vista militar de la seva època.

Encara que Leonardo va dissenyar molts altres ponts, enguany 2019 el GREMI FUSTA I MOBLE de Catalunya, en col·laboració amb els alumnes de les 8 escoles de FP FUSTA de Catalunya, el Departament d'Educació, destacades empreses del món la fusta, i diversos arquitectes i enginyers especialitzats, ha volgut construir un pont autoportant basat en el pont dissenyat per Leonardo entre 1485-1487: el PONTE arcuato.

Aquest pont de referència es recull en un dels còdexs de Leonardo, l'anomenat còdex Atlàntic (en els folis 69r i 71v). És un pont "concebut per perseguir i escapar de l'enemic". L'originalitat d'aquest pont, de llum en forma d'arc, és que no requereix claus, cargols, cordes o qualsevol altre mitjà per romandre en posició vertical. El mateix pes dels seus elements era responsable de mantenir-los junts.

 

PONTE ARQUATO AL SALÓ DE L'ENSENYAMENT

 

La primera representació de la construcció del pont ha estat un èxit. Amb el títol "PONTE arcuato. LA FUSTA QUE UNEIX TRADICIÓ I INNOVACIÓ ", el grup d'alumnes i monitors va realitzar davant els visitants del Saló de l'Ensenyament 2019, del 20 al 24 de març, diverses reeixides recreacions d'aquell enginy.

La performance o representació realitzada va consistir en muntar, en 20 minuts, el pont amb l'ajuda de joves alumnes de FP FUSTA de diverses escoles de Catalunya, i alumnes del IV CURS FUSTA CONSTRUCTIVA i, un cop muntat, fer passar una furgoneta elèctrica CITROËN BERLINGO per sobre d'ell, demostrant la resistència de l'estructura.

L'objectiu era mostrar les principals qualitats de la fusta (rapidesa de muntatge, lleugeresa de manipulació, resistència excepcional i sostenibilitat mediambiental ...) als mitjans de comunicació i a la societat en general.

 

EL MATEIX MATERIAL. UNA NOVA TECNOLOGIA

EL MATEIX ESPERIT. UNA NOVA VISIÓ

 

El pont s'ha muntant amb normalitat i espectacularitat, realitzant la representació completa, cada dia dues vegades en el Saló de l'Ensenyament de Barcelona.

Tal com estava previst, el muntatge complet del pont es repetirà durant els 3 dies del III CONGRÉS FIRA FUSTA CONSTRUCTIVA (Vic 17 a 19 d'octubre al 2019).

Aquesta iniciativa està despertant l'interès de diverses organitzacions professionals relacionades amb la construcció sostenible amb fusta, per a realitzar moltes altres representacions de la performance creada.

 

LA FUSTA: EL PONT QUE UNEIX TRADICIÓ I INNOVACIÓ

 

Amb la col·laboració de:

 

FUSTES SEBASTIA

TALLFUSTA

PROFUSTA

PSA CITROËN

SCM GROUP

JORGE BLASCO

Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

GAUDEIX I TRAVESSA AMB NOSALTRES EL PONT

CAP A UN FUTUR SOSTENIBLE, SALUDABLE I RESILIENT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

*