Vitralls

Vitralls

Núria Gil Farré // Doctora en Ha de l’art //Especialista en vitralls

A la seu del Gremi Fusta i Moble es conserva un vitrall amb la representació de l’escena de la Sagrada Família en la fusteria. Aquest vitrall formava part d’un conjunt que decorava la capella de l’escola que la congregació de les Dominiques de la Presentació tenien al carrer Rosselló de Barcelona.

L’edifici que acollia l’escola era originalment un habitatge propietat de Josep Arús Cuxart, construït l’any 1889 pel mestre d’obres Antoni Serra Pujals. El 1904 l’edifici va ser adquirit per la congregació de les Dominiques per instal·lar la seva escola.  El 1913 es van realitzar les obres de remodelació de la galeria i el menjador de l’habitatge, transformant-los en la capella, que va quedar inaugurada el 1914.

A la capella hi havia vuit vitralls, quatre situats a l’absis. En dos d’ells, encara conservats, hi ha la representació de santa Caterina i sant Domènech en els altres dos, desapareguts i  sense que sapiguem si  es conserven, sembla que hi havia St. Estanislau de Kostka i Sta. Agnès. Les altres quatre vidrieres eren escenes de la vida de Jesús i la de Verge: La Presentació de la Verge, recuperada per la congregació, actualment torna a decorar la capella; sant Josep treballant a la fusteria amb la Verge i el  nen Jesús, ara al gremi de fusters; el nen Jesús amb els mestres de la llei i Santa Anna amb la Verge Maria nena. Aquests vitralls van ser executats pel reconegut taller Rigalt, Granell i Cia, capdavanter del Modernisme.

A finals dels anys 60 aquests vitralls van ser substituïts per unes vidrieres de ciment. Els vitralls originals van ser venuts a un antiquari de Barcelona.

Al vitrall del gremi hi trobem representat sant Josep en el seu taller ensenyant l’ofici al seu fill i la Verge Maria que se’ls mira mentre treballa amb la filosa. El tractament de les figures és delicat i d’un alt nivell tècnic.

El vitrall formarà part del Registre i inventari dels vitralls catalans, conveni signat per L’Institut d’Estudis Catalans i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Aquest registre i inventari dels vitralls catalans és un treball que reprèn i continua la tasca realitzada per l’IEC, amb la constitució de l’equip del Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA), en l’estudi dels vitralls gòtics i renaixentistes catalans.

Doctora en Història de l'Art i experta en vitralls. Contacte: ngfarre@gmail.com