Llibre de Passanties

Llibre de Passanties

"Llibre ah on per Resolució de Gremi de Fusters que deuran los que se passaran Mestres Fusters comensan en lo any 1778 en que essent Proms Prime Jph Ciuro, Segon Jph Cruxent Ters Juan Morato. Clabari Sebastia Cassanobas y Resepto Felis Tane"

El Llibre de Passanties de la Honorable Confraria i el Gremi, que comença el 1778, és una obra de gran valor patrimonial, històric, cultural i artístic per a Barcelona i Catalunya en general.

És una obra de gran format (62 x 47 x 12 cm) amb 222 làmines que són els dibuixos originals de les proves de mestria, és a dir, els exàmens per accedir a mestre fuster. Són dibuixos fets a llapis, tinta i aquarel·la, alguns d’ells de gran qualitat tècnica i amb valor artístic. Els dibuixos daten des de 1778 fins a la meitat del segle XIX.

Aquest llibre és una obra cabdal i inèdita de la Barcelona dels segles XVIII i XIX, un document que aporta informació valuosa sobre totes les branques del treball dels fusters: arquitectura i construcció, maquinària, mobiliari, armes, rellotges, així com geometria.

Barcelona conserva molt pocs llibres de passanties i aquest és el primer conegut sobre la feina dels fusters.

Aquesta obra es troba en procés de restauració i custodiada al Centre de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. El Gremi i la Honorable Confraria tenen projectada la restauració definitiva, que ha de permetre l’exhibició d’aquesta important peça, al voltant de la qual hi ha també en projecte una futura exposició “Fusta i Evolució Humana”.

Col·laboren:

La Cofraria