Comienzan las obras para construir 32 viviendas cooperativas en el barrio de Roquetes de Barcelona

Comienzan las obras para construir 32 viviendas cooperativas en el barrio de Roquetes de Barcelona

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús continua creixent a Barcelona amb l’inici d’obres de Cirerers, un dels projectes de la cooperativa Sostre Cívic. És el segon projecte d’obra nova de l’entitat a la ciutat, després d’iniciar el setembre de 2019 la construcció de La Balma, a Poblenou, ambdós en sòl municipal.

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és un model alternatiu d’accés a l’habitatge que pretén transformar el mercat immobiliari, promovent noves formes de convivència mes comunitàries i evitant l’especulació, ja que la propietat col·lectiva impossibilita el lucre individual a partir del lloguer o la venda de l’habitatge.

Cirerers: habitatge col·lectiu i social

El projecte Cirerers s’ubica a la Plaça de les Dones de Nou Barris i serà un edifici de 8 plantes amb 32 habitatges i espais comunitaris que s’ha definit de manera participativa entre l’equip tècnic d’arquitectes de Celobert i el grup de persones que hi viuran, amb la intenció de resistir a la pèrdua de la vida en comunitat generada per la mercantilització. Carmen Perales, una de les persones sòcies de Sostre Cívic que impulsen Cirerers, afirma que “es vol crear una xarxa de suport mutu que permeti una vida comunitària, autogestionada i assembleària. Actualment ens reunim en assemblea i treballem per enfortir un model alternatiu d’accés a l'habitatge i una vida comunitària arrelada a barri i a les persones.”

Diego Carrillo, arquitecte del projecte, destaca que “l’edifici està pensat des d’una lògica comunitària i per això disposa d’un carrer-replà a cada planta, on les usuàries podran sortir, jugar o estendre la roba. També compta amb espais interiors comunitaris en planta baixa, oberts al barri i a la plaça, tal com es mostra en l’esquema adjunt.

Per últim, Estel Andreu, una altra participant de Cirerers, assegura que aquest projecte “és la llavor d’un model alternatiu d’accés a l’habitatge a la nostra ciutat. Volem teixir i recuperar xarxes que ens permetin una vida en comú més lliure de portes endins i de portes enfora”.

L’habitatge cooperatiu: un impuls pel mercat social català

Gràcies a la seva dimensió, les promocions d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús impacten en molts àmbits de l’economia social i solidària i contribueixen a crear un autèntic mercat social català, que pugui resoldre totes les necessitats sense passar per l’economia capitalista.

Amb aquesta idea va néixer, per exemple, La Constructiva, la primera cooperativa sense ànim de lucre orientada a la construcció d’habitatges cooperatius en cessió d’ús, i que actualment s’encarrega de la construcció de l’edifici Cirerers. Però són moltes altres les entitats que també participen en aquest projecte: Celobert s’encarrega del disseny arquitectònic i la direcció de les obres, Arç de les assegurances de l’edifici i obres, Matriu de l’acompanyament grupal, el Col·lectiu Ronda de l'assessorament legal, Gestió Integral del suport en l’àmbit econòmic i fiscal, i tot ha estat possible gràcies al finançament atorgat per Fiare Banca Ètica.

La intercooperació esdevé bàsica per fer realitat projectes tan complexos i grans com la construcció d’un edifici. Sostre Cívic, Celobert i Arç  ja participaven prèviament del grup cooperatiu ECOS, una iniciativa formada per empreses de l’economia social i solidària de diferents sectors i que té com objectiu enfortir i desenvolupar les organitzacions sòcies.

Sostenibilitat i eficiència energètica

El cooperativisme d’habitatge a Catalunya és pioner en la promoció d’edificis plurifamilars  ecològics i de mínima demanda energètica. El material que es fa servir a Cirerers és principalment la fusta, també el morter de calç en les façanes i plaques de guix en els interiors. Tots ells són materials biodegradables i de baixa petjada ecològica, ja que la seva producció, transport i reciclatge comporta molt poques emissions de CO2.

“El projecte de Cirerers farà una passa endavant en innovació constructiva i serà l'edifici de fusta més alt de l'estat, amb 8 plantes” afirma l’arquitecte Diego Carrillo. Això confirma, una vegada més, el compromís del cooperativisme d’habitatge amb la innovació social i mediambiental, que al 2018 ja va ser capaç de promoure l’edifici de La Borda, al barri de la Bordeta de Barcelona, de 7 plantes, també de fusta, i que ja està habitat.

 

Etiquetado con: ,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

*

Totes les Noticies