Agència de la Natura sí, però no sense consens i oblidant la gestió forestal

Agència de la Natura sí, però no sense consens i oblidant la gestió forestal

L’Agència de la Natura, assignatura pendent de Catalunya des de fa més de dotze anys, prometia ser un projecte ambiciós, un pas endavant i una gran oportunitat d’aprofitar el bosc per a generar innovació, riquesa i llocs de treball estables, tot gràcies a una gestió forestal tant necessària com sostenible. No obstant això, és objecte d’un intens debat entre amplis sectors que ha portat al Govern de la Generalitat a ajornar la seva aprovació, prevista pel 17 de juny, i a introduir canvis. El Gremi Fusta i Moble, segons indiquen en un comunicat, creu que per aprovar la creació de l’Agència de la Natura es necessita comptar amb el consens del territori I els actors econòmics que revaloritzen els recursos naturals.

Catalunya té una superfície arbrada equivalent proporcionalment a la dels països nòrdics i molt superior a la d’Espanya o França i en canvi, segons el Gremi Fusta i Moble,  “no hem sabut articular encara una política industrial basada en aquesta riquesa”.

La industria catalana de producció de la fusta i del suro és la segona més important d’Espanya, amb una xifra de negoci de 900M€ al 2017 (INE-Base). També ocupa el segon lloc d’Espanya en quant a fabricació de mobles amb 750M€ anuals. A més, Catalunya és la principal importadora a Espanya de productes forestals i fusters, tant en el mercat interior com des dels mercats exteriors. Catalunya va importar dels mercats exteriors al 2019 més de 300M€ de productes forestals i fusters (Aduanas 2020, Taric 44 i altres), “dels quals un 60% es podrien fabricar al nostre país si existís una política industrial de sector que doni claredat i seguretat a mig i llarg termini, com tenen a Euskadi, Navarra o Galícia”, resa el comunicat. A més, lamenten que tenint empreses capdavanteres a nivell mundial, “grans exportadores, aquestes hagin d’importar la fusta que utilitzen”.

Destaca el comunicat de l’entitat que agrupa al sector de la fusta i el moble a Catalunya i que presideix Quim Feixas, que el projecte de l’Agència de la Natura oblida que “l’abandonament de la gestió forestal provoca conseqüències negatives pel territori, per a l’activitat cultural i econòmica en les zones rurals on les alternatives son escasses, i constitueix un des-incentiu per a les inversions privades que podrien millorar la base industrial de processament de la fusta que tenim”.

L'entitat creu que si bé “el problema global de la pèrdua de biodiversitat ha de ser una prioritat nacional”, considera que s’ha de tenir en compte que “aquesta pèrdua no es concentra principalment als espais forestals, sinó a les ciutats, als ambients costaners i als agraris. Les externalitats positives de la gestió forestal sostenible són importants i donen vida a una cadena de valor industrial i territorial de la que no podem prescindir de cap manera sense afavorir més les importacions i a través d’elles, la desforestació en altres zones del món on el control de l’administració dista molt dels nostres estàndards”.

Per tot això, des del Gremi sostenen que en períodes convulsos és important donar una oportunitat als boscos per tal de “generar innovació, riquesa i llocs de treball estables i evitar restringir-ne encara més la gestió, quan aquesta ja es fa de forma controlada i sostenible”.

A la vegada, des de l’entitat més antiga de Catalunya ofereixen tot el “coneixement del Sector Fusta Catalunya, així com els nostres recursos organitzatius i de relacions institucionals per reorientar l’actual enfoc de l’Agència de la Natura de Catalunya, per fer-la més coherent amb les idees que inspiren els criteris operatius dels països més avançats del món, i que amb una visió integradora, sistèmica i equilibrada consideren el recurs forestal com un bé ambiental, social i també industrial alhora”.

Etiquetat amb: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

*