“Esperem que a poc a poc el bambú es vagi posicionant com un material capdavanter en tota l'estratègia d’incloure materials descarbonitzats en el Codi Tècnic de l'edificació”

28 jun 2022 | Entrevistas, Noticias

El Curs Fusta Constructiva, que permet una visió tècnica, pràctica i comprensiva de tot el procés constructiu de la fusta, aposta des de fa dues edicions per un material que poc a poc agafa força més enllà de Llatinoamèrica, el bambú. En un taller teòrico-pràctic de 3 dies (20 hores en total) organitzat pel Gremi i impartit per Bamboo Hub, les persones inscrites podran conèixer les principals propietats ambientals, físico-mecàniques i també les tècniques per utilitzar-lo en el procés constructiu. A més, en la part pràctica es construirà una estructura lleugera de bambú. Al capdavant del Taller de Bambú es troba l’arquitecta Greta Tresserra, fundadora de Bamboo Hub i, amb l’arquitecte Jorge Blasco, direcció acadèmica del VI Curs Fusta Constructiva. Parlem amb ella.

  • Qui és la Greta Tresserra i per què es dedica al que es dedica?

Greta Tresserra és una arquitecta especialitzada en desenvolupament sostenible i es dedica a la sostenibilitat perquè des de molt jove es va fer conscient de què el sector de la construcció, responsable de més d'un terç de les emissions de CO2 que van a l'atmosfera i que tots els agents del sector, inclosos els arquitectes, tenim una gran responsabilitat per canviar aquesta situació i vaig decidir explorar millors pràctiques per col·laborar en la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i en la mitigació del canvi climàtic.

Material descarbonitzat

  • Com va sorgir Bamboo Hub?

Arrel d'involucrar-me en un projecte de cooperació a Colòmbia, el 2011 vaig descobrir el bambú com a material de construcció i em vaig adonar de que era un material descarbonitzat i que, a més a més, la planta té una alta capacitat d'absorbir CO2, amb la qual cosa té una petja de carboni negativa, és a dir, en comptes de tenir emissions de CO2 associat a la seva producció, té CO2 embegut, amb la qual cosa són quilos de CO2 que no han anat a l'atmosfera. Per tant, és una eina per ajudar a mitigar el canvi climàtic i per això, des del 2011, l'utilitzo en tots els meus projectes com a material de construcció descarbonitzat.

  • Per què apostar per la construcció en bambú? Quins beneficis té respecte d’altres materials?

A banda de la enorme captació de C02, podríem parlar del ràpid creixement que en quatre anys és una planta que està llesta per ser transformada en material de construcció, amb la qual cosa no només és un material descarbonitzat, sinó que és altament renovable.

  • ¿Quin paper s’espera que tingui el bambú en la construcció al nostre país en les properes dècades?

Doncs esperem que a poc a poc es vagi posicionant com un material capdavanter en tota l'estratègia d’incloure materials descarbonitzats en el Codi Tècnic de l'edificació i en l'ús més ampli per part de no només els arquitectes, sinó també les constructores, les promotores i els clients que estiguin més interessats i demanin opcions més sostenibles en els seus projectes com el bambú.

Poca consciència sobre la necessitat de construir sosteniblement

  • Creu que al nostre país es té consciència suficient sobre la necessitat de construir de forma sostenible?

Doncs, llastimosament, la resposta és que encara no. Però no només des del col·lectiu dels arquitectes, sinó des de tota la resta d'agents del sector estem treballant de valent per informar, motivar i animar a la societat en general a que opti per solucions més sostenibles. I aquí tornaré a mencionar la responsabilitat que tenim no només els arquitectes, sinó tota la resta dels agents de la cadena de valor, en informar molt bé a la societat perquè puguin prendre millors decisions a l'hora de triar els materials per als seus projectes.

  • Des de Bamboo Hub ha treballat en projectes encarregats per les administracions públiques. Hi ha hagut un canvi de mentalitat a l’administració pública respecte a la construcció sostenible?

He de dir que les administracions públiques estiguin compromeses en el compliment de les agendes globals, com per exemple l'Agenda 2030 i els 17 ods, ens ajuda moltíssim. Les administracions sempre miren les noves solucions amb una mica de respecte o de forma més conservadora o curosa. Per tant, que aquestes solucions proposades siguin eines que els poden ajudar a complir els seus compromisos de política pública i els acords internacionals que signen la majoria de països desenvolupats ajuda molt. Ens trobem les portes més obertes i les administracions es posicionen més favorablement per començar a implementar aquest tipus de projectes, malgrat es tingui molt poca experiència amb ells i sigui assumir riscos perquè són maneres de fer més noves.

Coneixement que no es troba a la carrera d'arquitectura

  • Vostè és arquitecta i també professora del Curs Fusta Constructiva. Què aporta el Curs que no aporti la carrera d’arquitectura?

Aporta un coneixement molt profund sobre un material molt sostenible, com és la fusta, que no trobem avui en dia a les carreres d'arquitectura de cap de les universitats del país, llastimosament, sobretot no com a assignatura troncal, sinó com a assignatura optativa. Però per manca de temps no es pot arribar al nivell de profunditat que arribem a aquest curs de fusta constructiva. I un altre plus molt important és que el curs de fusta constructiva ja fa dues edicions que aposta per introduir el bambú com un material cosí germà de la fusta, que és molt interessant també, i que és una aposta de futur. I és fantàstic que el Gremi hi cregui, recolzi i ajudi a divulgar-lo.

  • Per què inscriure’s al Taller de Bambú?

Si ja és difícil trobar formació sobre fusta, que és un material nou, valgui una mica la contradicció. Perquè no és un material nou i és un material vernacular i que s'ha utilitzat ancestralment a la història de tota la humanitat ha quedat en desús des de la Revolució Industrial. I és molt interessant que s'hagi recuperat. El bambú encara està pitjor posicionat, perquè és un material que no creix de manera local en la nostra latitud, amb la qual cosa el desconeixement encara és més gran, i és molt difícil trobar persones que sàpiguen del material, que coneguin molt bé les seves tècniques de construcció, quines són les estratègies de disseny més adequades... I són molt pocs arquitectes a Europa que ens hi dediquem i és una cosa molt específica, molt puntual i molt especial, i que val molt la pena que qui pugui estar interessat en aquest material, no només arquitectes, s'inscriguin en aquest taller. I aprenguin en profunditat com funciona aquest material.

INSCRIPCIÓ TALLER DE BAMBÚ