La Setmana de la Fusta de Catalunya 2021, reflex de l’èxit del sector

15 nov 2021 | Notícies

L’any 2014 es va celebrar per primer cop la Setmana de la Fusta, un projecte ambiciós que pretenia ser l’esdeveniment més important del món de la fusta i el moble, i de tot el seu entorn. Aquest esdeveniment serviria de paraigües per un gran nombre d’activitats relacionades amb la fusta, el moble i l’hàbitat (bosc, arquitectura, hàbitat, disseny, eines i maquinària, utillatge, comunicació, empreses relacionades i subministradores, etc.). Ara, 8 anys més tard, aquest projecte és ja una realitat consolidada en la que participen empreses, entitats i enamorats de la fusta.

Com en edicions passades, la Setmana de la Fusta va coincidir, del 16 al 17 d’octubre amb la XIII Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sènia (Tarragona) i VIII Festa del Moble.

IV Congrés Fusta Constructiva

El IV Congrés Fusta Constructiva, que va tenir lloc a l’Escola Tècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) el 19 i 20 d’octubre i que és impulsat, com la Setmana de la Fusta, pel Gremi Fusta i Moble, va ser un dels grans esdeveniments dins d’aquesta setmana dedicada a aquesta matèria primera. Amb una àmplia participació de congressistes en modalitat presencial i telemàtica, ha estat la confirmació de que la fusta constructiva està en el moment idoni i té la força necessària i per a convertir-se en el material constructiu del segle XXI.

Un altre projecte impulsat pel Gremi i que va tenir el seu espai dins d’aquesta setmana, va ser Titula’t. En aquesta trobada, Josep Formentí, assessor del Gremi Fusta i Moble en matèria d’educació, va explicar com fer per transformar l’experiència professional en una titulació.

Passejada amb Martí Boada

Com en d’altres edicions, la Setmana de la Fusta va comptar amb l’important recolzament de Martí Boada, Doctor en Ciències Ambientals (UAB, 2002), llicenciat en Geografía por la UAB (Universidad Autónoma de Barcelona), professor titular i investigador, ara jubilat de la UAB, assessor científic de la UNESCO i Soci d’Honor del Gremi. Ell va ser l’encarregat de guiar als representants del Gremi i alumnes del Curs de Fusta Constructiva a la visita a l’Arbreda del Pertegàs, el 24 d’octubre.

La Setmana de la Fusta 2021 tampoc va oblidar l’economia al sector. En una trobada online, Prudenci Barragán de la Cruz, Director Col·lectius Professionals del Banc de Sabadell va parlar sobre com beneficiar-se i gestionar el Fons de Recuperació Europeu.

Jornades tècniques amb maquinària per fusteria

El 28 d’octubre va tenir lloc la Jornada Tècnica Demostrativa MAFELL, que va consistir en demostracions tècniques del funcionament de les màquines de fusteria constructiva de Mafell, a més de poder aprendre el correcte funcionament i les seves aplicacions.

Sobre maquinària per la fusteria vam parlar també a la Jornada WorkingXperience FESTOOL, el passat 29 d’octubre, amb demostracions i aplicacions en directe amb casos reals de la maquinària Festool.

Totes dues jornades es van celebrar a les instal·lacions de Boira Comercial Tècnica a Torelló.

Biesse també va oferir el 3 de novembre a la Sala Virtual del Gremi un webinar gratuït sobre B-cabinet suite, un conjunt integrat de programari que gestiona la producció de mobiliari, permet realitzar dissenys tridimensionals, planificar els processos productius i supervisar el flux de producció.

El 4 de novembre, Francesc Mas, ex-alumne del Curs de Fusta Constructiva, de 0h11, va oferir una xerrada en format híbrid sobre models d’èxit en construcció sostenible, com ara “Life Habitat Hospitalet” a Barcelona.

Per finalizar, la Molt Honorable Confraria de Mestres Fusters va fer entrega del Ribot d’Honor de l’Any 2020 a Sergi Herrada Bolló, professor de l’Escola Guillem Catà de Manresa pel seu treball final de máster “Innovación Tecnológica i Didáctica de la Enseñanza de la Carpintería, un oficio de más de 7.ooo años en el qual explica la trajectòria històrica de la fusta i l’ofici de fuster (passat, present i futur) de la universitat Alfonso X el Savi, facultat d’estudis socials. El seu treball va ser presentat el juny de 2020 i té 44 planes.