El fuster que ideava solucions pel teletreball mig any abans de la pandèmia

20 jul 2021 | Notícies

La pandèmia, que desconeixem si ha arribat per a quedar-se, ha trasbalsat per complet els mètodes de treball. Si abans la forma majoritària de treballar era en format presencial, ara, amb el covid-19 amenaçant amb una cinquena onada, el teletreball comença a plantejar-se com a forma de treballar no només en el present, sinó també pel futur. Precisament, el projecte guanyador dels Anells de la Fusta en la categoria de Disseny i Creació en Fusta, anomenat Banc-o, té com a objectiu facilitar l’idea d’integrar l’àmbit de treball i emmagatzematge d’una oficina a l’entorn d’un habitatge. El seu autor, Modest Santo, va idear aquest sistema, de moment teòric, a mitjans de 2019, mesos abans de què la pandèmia ho capgirés tot.

Estètica i funcionalitat

“Per a molts disposar d’un espai exclusiu de treball a un pis és molt complicat i de vegades impossible. La idea central gira a l’entorn de les conegudes figures del joc “Tetris”, amb la finalitat d’amagar la funció especifica de cada element”, apunta el creador de Banc-o. Practicitat i funcionalitat sense oblidar la funció estètica.
L’artífex d’aquest projecte, Modest Santo va arribar al món de la fusta com la majoria de fusters, per herència familiar. “Fa trenta-cinc anys un jove no tenia molt per a triar, vaig començar seguint una inèrcia familiar. Vaig tenir la gran sort d’iniciar-me a la fusteria de taller de la mà del meu pare. La crisis de 1992 ens va fer agafar camins diferents i des de llavors i fins ara estic especialitzat en mobiliari per a interiors”, explica Modest Santo.

La fusta, més que un mitjà per a pagar factures

La passió que sent per aquest súper material ha fet que la fusta sigui, per ell, no només una feina -entesa com a mitjà per a pagar factures- sinó quelcom “especial. La fusta és sentiment. Tinc la gran sort de participar en tot el procés de creació d’un moble, de les cabòries ocasionades i de veure com tot agafa la forma desitjada. No es pot negar el romanticisme que té treballar la fusta per tota l’artesania que comporta”, afirma aquest dissenyador de mobles.

Evolució digital com a garantia de futur

No obstant, el món de la fusta ha evolucionat moltíssim en els últims anys i Santo ha anat integrant nous mètodes de treballar al seu taller. “Tot va canviar arran de realitzar els cicles formatius de fusta i moble. Aplicar la digitalització al taller va portar una nova manera de fer la feina. És una gran sensació seguir la informació que et proporciona un disseny virtual que has creat i que esdevé en model real”, confirma Santo.

L’evolució que viu el sector fusta és, probablement, la seva millor garantia de futur. També ho és la preocupació creixent per la sostenibilitat i el canvi climàtic. No obstant, més que com a material de moda al segle XXI, Santo veu la fusta com a “una solució a tot una sèrie de problemes de sostenibilitat i limitació de recursos. Més enllà del seu ús a la construcció i d’element decoratiu, crec que pot recuperar l’espai que li va treure el plàstic a l’ús quotidià gràcies en part a l’augment de la resistència i longevitat degut a la introducció de les anomenades fustes tecnològiques. Li auguro un nou futur”, conclou.


Explicació tècnica del projecte

El component principal son els mòduls amb les formes conegudes, amb la finalitat d’evitar la saturació visual vaig preveure la construcció amb diferents gruixos i fundaries. En tractar-se de MDF lacat com a material principal, aquesta no uniformitat donaria peu a una optimització del material amb la finalitat de minimitzar els retalls.

Cada mòdul disposa d’un forat per les connexions elèctriques, el panell realitza la funció de distribuïdor del diferents connectors elèctrics i informàtics, a més a més de suport dels prestatges.

La construcció per als mòduls s’ha previst amb tipus onglet, fonadura acanalada i sistema d’obertura “push”. S’ha prescindit de l’ús d’adhesius a favor d’unions mecàniques per a la seva eliminació al final del seu cicle de vida.